Iedereen is wel eens ziek. Balen! Voor je werknemer, maar ook voor jou. Zeker als het verzuim langdurig blijkt, want dat heeft nare gevolgen. Daarom praten we je hier even bij over de oorzaken en gevolgen van (langdurig) ziekteverzuim. Maar ook over wat jij als werkgever kan doen om het te voorkomen. En hoe we jou daarin ondersteunen.
Wist je dat… werknemers in 2021 gemiddeld 8 werkdagen ziek waren?
Het ziekteverzuimpercentage stijgt al een aantal jaar, maar het eerste kwartaal van 2023 spant de kroon: met 5,6 procent is dit het hoogste percentage sinds 2000. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals een griepgolf die door Nederland raasde, de nasleep van het coronavirus én de hoge werkdruk door personeelstekorten.
Wist je dat… 40% van het ziekteverzuim door psychische klachten komt?
Een depressie, stress, overspannenheid of een burn-out vallen allemaal onder psychische klachten. Daar zijn allerlei oorzaken voor, zoals onderbezetting, hoge werkeisen of pestgedrag op de werkvloer. Voorkom dat je medewerkers hier last van krijgen en je reduceert het ziekteverzuim drastisch.
Wist je dat… een zieke werknemer nogal wat geld kost?
Langdurig ziekteverzuim is voor beide partijen onaangenaam. Je medewerker zit thuis en je bedrijf lijdt er financieel onder. Loondoorbetaling, kosten voor vervanging, minder capaciteit… Tel het allemaal op en je komt op een gemiddelde van 300 euro per dag. Bedenk daarbij dat een burn-out gemiddeld 9 maanden duurt, wat neerkomt op een duizelingwekkende 59.000 euro. Voorkomen is beter dan genezen. En ook een heel stuk goedkoper!
Wist je dat… ziekteverzuim niet alleen invloed heeft op je bedrijfskas?
Het kost je dus een hoop geld als je medewerker langdurig ziek is. Maar het heeft niet alleen invloed op je banksaldo. Denk aan specifieke expertise die je mist of verslechtering van klantcontacten. Bovendien geeft het extra druk op de collega’s die harder of langer moeten werken. Daar zou de sfeer op de werkvloer onder kunnen lijden. En zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Wist je dat… je als werkgever een hoop moet regelen bij langdurig verzuim?
Er zijn aardig wat stappen te zetten als je werknemer een tijd ziek is. Je bent bijvoorbeeld verplicht om de eerste twee jaar het loon door te betalen. Maar je regelt ook gesprekken met de arbodienst, evaluaties, een plan van aanpak, verslagen en een eventuele WIA-aanvraag. Wat er van je verwacht wordt – en vooral ook wannéér precies – vind je allemaal terug in dit verzuimstappenplan van het UWV.
Wist je dat… je veel kan doen aan verzuimpreventie?
Verzuim wil je gewoon voorkomen. Voor je medewerker, je bedrijf en jezelf. Je wil het verzuim als het ware vóór zijn. Daarvoor is het belangrijk om een betrokken werkgever te zijn, met oog voor alle collega’s. Zo vang je de vroege signalen op en kun je eerder in gesprek. Op deze pagina leer je hoe je aankomend verzuim kan herkennen.
Wist je dat… we je kunnen helpen om hoge kosten te voorkomen?
We snappen het als je nog met die 59.000 euro in je hoofd zit. Gelukkig hoeft dat bedrag niet helemaal op jouw schouders terecht te komen. De loonkosten die je verplicht bent om door te betalen, worden namelijk vergoed wanneer je een ziekteverzuimverzekering hebt. Sluit je daarnaast ook arbodienstverlening bij ons af? Dan regelen wij niet alleen de loondoorbetaling, maar ook de verzuimbegeleiding en re-integratie.
Vragen?
Heb je vragen over verzuim en/of onze verzekeringen? Mail dan naar verzuim@bovemij.nl of bel 024-7512125. We helpen je graag verder.