Inkomensverzekeringen: jouw verplichtingen en kansen als werkgever

Als werkgever draag je de verantwoordelijkheid voor het welzijn van je personeel. Een vitaal en gemotiveerd team zorgt voor hogere productiviteit en minder verzuim. Toch is verzuim nooit helemaal te voorkomen. Van een wintergriep tot een ongeval met langdurige gevolgen: er kan altijd iets gebeuren. Daarom is het belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn.

Wat zijn je verplichtingen als werkgever en wat kun je doen om goed voor je team te zorgen bij ziekte? In dit artikel zetten we de verplichtingen en kansen op een rij. We maken daarbij onderscheid tussen de eerste twee jaar ziekte en de periode daarna.

De eerste twee jaar: verplichtingen en financiële risico’s

Een langdurig zieke medewerker brengt niet alleen kosten met zich mee, maar ook extra administratieve lasten. Bovendien loop je mogelijk omzet mis door de afwezigheid van de medewerker en moet je een vervanger inschakelen.

Jouw verplichtingen:

  • Loondoorbetaling: Minimaal 70% van het salaris, tot twee jaar lang. In de CAO Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven is vastgelegd dat je in de eerste zes maanden 100% loon moet doorbetalen en daarna 90%.
  • Re-integratieverplichtingen: Samen met de arbodienst moet je actief werken aan terugkeer naar werk.
  • Wet verbetering poortwachter: Hierin staan strikte regels en deadlines waaraan je als werkgever moet voldoen bij ziekte.
  • Aansluiting arbodienstverlener: Je bent verplicht je aan te sluiten bij een arbodienstverlener of BIG-geregistreerde arts.

Ziekteverzuimverzekering: verstandig, maar niet verplicht
De ziekteverzuimverzekering verzekert de doorbetaling van het loon van je zieke medewerkers gedurende de eerste twee jaar ziekte. Hiermee beperk je de financiële druk van (langdurig) verzuim en krijg je toegang tot professionele ondersteuning en expertise.

Ziekte bij tijdelijk dienstverband
Wordt een medewerker met een tijdelijk dienstverband ziek? Dan heb je een loondoorbetalingsplicht tot afloop van het contract. Als het contract afloopt tijdens de ziekteperiode, wordt het meestal niet verlengd. De zieke (ex-)medewerker komt dan in de meeste gevallen in de Ziektewet terecht.

Arbodienstverlening
Wanneer je personeel hebt, ben je wettelijk verplicht je aan te sluiten bij een arbodienstverlener. Aansluiting bij een arbodienstverlener is ook een verplichting voor het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering. Wanneer een medewerker ziek wordt, helpt de arbodienstverlener bij een snelle en verantwoorde re-integratie. Ook kan de arbodienstverlener helpen bij verzuimpreventie.

Na twee jaar ziekte: WIA en doorlopende verantwoordelijkheden

Wanneer een medewerker na twee jaar nog steeds (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is, volgt een keuring door het UWV. Het UWV bepaalt welke uitkering de (ex-)medewerker krijgt. Als de medewerker in de toekomst mogelijk weer (gedeeltelijk) kan werken, belandt hij of zij in de WGA.

Jouw verplichtingen in het geval van een WGA-uitkering:

  • Financieel verantwoordelijk: Als je medewerker een WGA-uitkering krijgt, kun je tot 10 jaar financieel verantwoordelijk blijven.
  • Re-integratieplicht: Ook na twee jaar blijf je samen met je arbodienstverlener verantwoordelijk voor re-integratie.

Eigenrisicodrager worden: meer controle en minder verrassingen
Als werkgever ben je standaard via het UWV verzekerd voor de WGA-uitkering, maar je kunt er ook voor kiezen om eigenrisicodrager te worden. Dit betekent dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor de WGA-uitkeringen en re-integratie. Dit doe je niet alleen, maar samen met een verzekeraar.

Waarom zou je dit overwegen? Door eigenrisicodrager te worden, krijg je meer financiële voorspelbaarheid en grip op het re-integratieproces. Met de juiste partners kan dit de re-integratie van je ex-medewerker versnellen en de periode waarin je als werkgever verantwoordelijk bent verkorten.

WIA-werknemersverzekering: beperk inkomensverlies voor je medewerker

Als werkgever in de mobiliteitsbranche sluit je een WIA-werknemersverzekering bij NV Schade. Deze zorgt in veel gevallen voor een aanvulling op de WGA-uitkering van het UWV. Maar met een WIA-uitkering komen werknemers vaak niet tot het inkomen dat zij gewend waren.

Met onder andere een WIA-excedentverzekering kun je het inkomensgat voor je ex-werknemer aanvullen. Hiermee help je niet alleen je ex-werknemer, maar toon je ook goed werkgeverschap.

Meer dan verzekeren

Met de juiste inkomensverzekeringen bescherm je niet alleen jezelf en je personeel, maar draag je ook bij aan duurzame inzetbaarheid en goed werkgeverschap. Als verzekeraar van de mobiliteitsbranche bewegen wij als geen ander mee met de behoeften van werkgevers in de mobiliteit. En met de Bovemij Werkgeversdesk sta je er nooit alleen voor. Zij bieden ondersteuning bij al je vragen over preventie, verzuim en re-integratie.

Wil je meer weten over inkomensverzekeringen of advies over verzuimpreventie?
Bekijk onze inkomensverzekeringen of neem contact op met de Bovemij Werkgeversdesk via telefoonnummer: 024 751 21 25, of stuur een e-mail naar werkgeversdesk@bovemij.nl.

Aanbevolen artikelen

Inkomensverzekeringen: jouw verplichtingen en kansen als werkgever
Tussenpersonenproducttraining: waardevolle inzichten en betere samenwerking
Al jaren verzekerd bij Bovemij: Het succesverhaal van Bolsenbroek & Partners 
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.