Waar rook is… hoort een melder te hangen

Na een aanpassing van het Bouwbesluit is per 1 juli 2022 een rookmelder verplicht op elke verdieping van alle soorten gebouwen. Als bedrijf heb je dit waarschijnlijk al geregeld, veel verzekeraars stellen dit immers als eis. Maar voldoet jouw privéwoning ook al aan de verplichtingen? Laat je kort bijpraten over wat deze wetswijziging voor jou betekent.

Wellicht weet je dat sinds 2003 alle nieuwbouwhuizen op elke verdieping een goedgekeurde rookmelder moeten hebben. Dat geldt nu dus ook voor bestaande bouw. Zélfs als je in een huurhuis woont. Wanneer een besloten ruimte als vluchtroute dient, moet daar ook een melder hangen. Denk daarbij aan trappenhuizen of halletjes.

Actie ondernemen

Als je al rookmelders hebt, hoef je verder natuurlijk geen actie te ondernemen. Heb je ze nog niet? Dan is het de hoogste tijd om ze aan te schaffen. Maar waar moet je op letten? De nieuwe wet beschrijft niet welke brandmelders je exact moet hebben. Wel moeten ze een CE-keurmerk hebben en NEN-14604 gecertificeerd zijn. Dat betekent simpelweg dat ze getest zijn door een onafhankelijk instituut en dat ze voldoen aan de Europese eisen.

Goede plaatsing

Ook de plaatsing van de rookmelders is van belang. Hang ze het liefst in het midden van je plafond. Als dat niet lukt dan in ieder geval 50 centimeter van de muur. Daar wordt de rook het snelst gedetecteerd. Bedenk ook goed waar het níét handig is om een melder te plaatsen. Zo kan de stoom van de douche een valse melding veroorzaken. Maar ook boven de kachel of heel stoffige plekken zijn niet ideaal voor rookmelders.

Tips & tricks

Rookmelders kunnen het leven van jou of je gezin redden. Daarom delen we graag tips en tricks met je. Maak bijvoorbeeld elke maand even je melders schoon. Dat kan gewoon met je stofzuiger. Als je dan toch bezig bent: test ze gelijk. Dat kan makkelijk via het knopje op het apparaat. Zo weet je ook gelijk wanneer je de batterijen moet vervangen!

Heb je vragen over de nieuwe wet, rookmelders of andere zaken? Neem gerust contact op met je Bovemij-accoutmanager of mail naar zakelijk@bovemij.nl.

 

Aanbevolen artikelen

Ons meest complete ontzorgingspakket op het gebied van verzuim & zorg
5 misvattingen over Voorraadfinanciering 
Stappenplan voor het maken van een Risico Inventarisatie- en Evaluatie

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.