Snoep wat van je rekening: 10 energiebesparingstips

Stijgende energieprijzen. Ze hebben effect op elke onderneming. Besparen is hierdoor belangrijker dan ooit. We begrijpen dat niet iedereen een windmolen in de achtertuin kwijt kan of ineens twee dozijn zonnepanelen het dak op kan leggen. Daarom dit lijstje met tips & tricks om maandelijks geld van je energierekening te snoepen.

Isoleren

Een veelvoorkomende, energiebesparende tip is je pand isoleren. Nu elke euro telt, lijkt dat al snel een grote stap. Maar isoleren kun je gelukkig ook op kleinere schaal. Sterker nog, een enkel tripje naar de bouwmarkt verricht al wonderen. Hier een boodschappenlijstje:

Tochtstrips en kit

Tocht is de vijand van de verwarming. Door naden en kieren in je pand verdwijnt de warmte en komt koude lucht juist binnen. Daar gaat de rendabiliteit van je radiator. Gelukkig ligt de bouwmarkt vol met strijdmiddelen tegen tocht. Gebruik tochtstrips voor deuren, ramen of je brievenbus. Kleinere tochtbronnen kun je aanpakken door ze goed dicht te kitten.

Deurdranger

Om je binnengehouden warmte duurzamer te gebruiken, doe je de tussendeuren in je pand dicht. Zo verdwijnt het niet uit de ruimtes die je zo graag verwarmt. De deur achter je dichtdoen kan er nog wel eens bij inschieten, vooral als je je handen vol hebt. De oplossing? Een deurdranger! Voor twee tientjes valt automatisch de deur achter je dicht.

Buisisolatie en folie

Warmteverlies kun je ook tegengaan bij de bron: de buizen van je verwarming. Deze geven hitte af, ook in de koude ruimtes waar amper iemand komt. Daar kun je buisisolatie aanbrengen om de warmte ín de radiator te houden. Nog een radiatoroplossing: plak folie achter je verwarming. Dit weerkaatst de warmte de kamer in en zorgt ervoor dat je koude muur niets wegsluist.

Verlichting

Een groot gedeelte van je energierekening bestaat uit de kosten voor licht. Wil je besparen, dan zul je ook deze kostenpost moeten aanpakken.

Ledlampen

Heb jij nog ouderwetse gloei- of halogeenlampen in je bedrijf hangen? Vervang ze door ledverlichting! Ledlampen gebruiken tot wel 90% minder energie dan andere lichtbronnen én hebben een langere levensduur. Nog een voordeel: ze zijn in veel verschillende kleuren en kleurtemperaturen te koop. Je aangename bedrijfssfeer hoeft er dus niet onder te lijden.

Bewegingsmelder

Veel mensen weten het lichtknopje nog niet te vinden als ze een ruimte verlaten. Geen ramp, maar verlichting onnodig laten branden kost je uiteindelijk wel geld. Een goede oplossing is een sensorlamp. Die springt aan als je de ruimte binnenkomt en schakelt weer uit als er niemand in de ruimte is.

Daglicht

De goedkoopste oplossing van allemaal is natuurlijk het gebruik van daglicht. Verwijder overbodige posters en stickers van je ramen en zet er geen grote objecten voor. Zo hoef je pas later op de dag je verlichting te laten branden. Plus, als het zonnetje schijnt, geniet je ook nog van de gratis warmte.

Apparaten

Eindeloze snoeren en knipperende lampjes: waarschijnlijk staat ook jouw bedrijf vol met apparatuur. Handig en efficiënt, maar funest voor je rekening. De volgende tips helpen je wat euro’s te besparen.

Printers

De wereld digitaliseert. Dus waar heb jij nog een printer voor nodig? Papieren kun je tegenwoordig online laten ondertekenen, foto’s zijn makkelijk te delen en je mailbox is je beste vriend. Trek de stekker dus maar uit dat ding.

Apparatuur met een A

Soms zijn elektrische apparaten gewoon op. Met weggooien of recyclen bespaar je natuurlijk geen energie, maar met je keuze voor een nieuwe kan dat wel. Investeer in een apparaat met energielabel A. Dit label staat gelijk aan een zeer laag energiegebruik. Dat wil zeggen: een goede investering! Als je toch bezig bent, maak dan de afweging of je oude energieslurpers vervangt door energiezuinige. Ze doen het misschien nog, maar kosten ook veel.

Stekkerdoos

Veel van je apparaten gebruiken alsnog stroom als ze uitstaan of op stand-by. Denk hierbij aan computers, opladers, koffiemachines of (water)pompen. Dit kun je tegengaan door de stekker uit het stopcontact te halen. Nog makkelijker is om een aantal stekkerdozen aan te schaffen. Die zetten met één druk op de knop alle apparaten helemaal uit.

Doe het samen

Zoals je ziet kun je een hoop stappen zetten om die energierekening omlaag te krijgen. Het effect hiervan is natuurlijk groter als al je werknemers meebesparen. Bij deze de laatste tip: inspireer ze! Bijvoorbeeld door een prijs uit te reiken aan de ‘groenste’ collega. Want het is nou eenmaal zo: besparen doe je samen.

Nog een dikke tip: BOVAG-leden scoren sommige hulpmiddelen in de bovagledenwinkel.nl. Denk aan je nieuwe ledverlichting of handige thermometers. Zo bespaar je wellicht nóg meer geld.

Aanbevolen artikelen

Ons meest complete ontzorgingspakket op het gebied van verzuim & zorg
5 misvattingen over Voorraadfinanciering 
Stappenplan voor het maken van een Risico Inventarisatie- en Evaluatie

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.