Steeds vaker zijn autobedrijven het slachtoffer van een bedrijfsinbraak. De kluis wordt gekraakt en contant geld wordt ontvreemd. Opvallend is dat bij deze bedrijven het alarmsysteem wel was ingeschakeld, maar niet werd geactiveerd. Op slinkse wijze omzeilen criminelen het alarmsysteem. Wij leggen uit hoe je je hiertegen wapent.
Hoe gaan criminelen te werk?
Het begint meestal met een inventarisatie. Er wordt overdag een rondje gemaakt om zo goed mogelijk ‘naar binnen te kijken’. Op deze manier proberen criminelen inzichtelijk te krijgen waar de Passieve Infrarood detectoren (PIR detectoren) zich bevinden en waar de kluis staat. PIR-sensoren detecteren de beweging van een bron die warmte afgeeft. Vervolgens kiezen de criminelen vaak voor één van onderstaande werkwijze:
Werkwijze 1
Bij de inbraak wordt er een raam ingeslagen en de criminelen sluipen naar binnen. Door zich langzaam te bewegen en geen warmte uit te stralen (door het dragen van speciale kleding) kunnen criminelen ongemerkt de kluis benaderen.
Werkwijze 2
Bij de buitenverlichting wordt een flinke kortsluiting veroorzaakt waardoor de aardlekschakelaars en/of zekeringen eruit schieten. De router krijgt dan geen stroom meer en het alarmsysteem kan geen melding meer maken bij de meldkamer. Criminelen wachten af of er inderdaad geen opvolging plaatsvindt en slaan dan toe. Dit kan alleen bij een AT1 of AT2 (SP2) verbinding met de meldkamer. AT staat voor alarmtransmissie. Hoe hoger het risico, hoe hoger de AT-maatregelen worden. Deze zijn opgebouwd in AT1, AT2, AT3 en AT4.
Vier tips om het alarmsysteem wél te activeren
Er zijn een aantal effectieve maatregelen die ervoor zorgen dat het alarmsysteem wél geactiveerd wordt bij het onrechtmatig toetreden van jouw bedrijfspand. We zetten vier handige tips voor je op een rijtje.
1. Aansluiting op aparte groep
Zorg ervoor dat de alarmapparatuur op een aparte groep en aardlekschakelaar is aangesloten. Dus niet in combinatie met de buitenverlichting.
2. Installeer anti-masking
Plaats een anti-masking (anti-maskeer) detector in de directe nabijheid van de kluis/kluizen en koppel deze aan het alarmsysteem. Een anti-masking detector slaat alarm wanneer het zicht wordt beperkt binnen een bepaalde afstand.
3. Kies voor een kluisdetector
Installeer bij iedere kluis een kluisdetector (trildetector grade 3) en koppel deze aan het alarmsysteem. Een kluisdetector gaat af wanneer een kluis wordt aangeraakt of verplaatst. Trildetector grade 3 is een classificatie die aangeeft dat de detector voldoet aan de beveiligingseisen voor inbraakdetectie van Europese norm EN50131-1 en dat het een hoge mate van betrouwbaarheid biedt bij het detecteren van inbraakpogingen via trillingen.
4. Zorg voor een doormelding
Stel een doormelding in via een van de beschikbare opties: een AT2 (DP1!) doormelding naar een PAC met een GPRS back-up, een AT3 doormelding naar een PAC met een bewaakte lijnverbinding die iedere 3 minuten een puls verstuurt, of een AT4 doormelding naar een PAC met een bewaakte lijnverbinding die iedere 1½ minuut een puls verstuurt.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je een bedrijfsinbraak kunt voorkomen? Neem dan contact op met onze risicodeskundigen via preventie@bovemij.nl.