Jaarlijkse keuring blusmiddelen: veiligheid boven alles

Je hoopt ze nooit nodig te hebben. Maar áls je je blusmiddelen dan toch moet gebruiken, wil je dat ze goed en veilig werken. Met goed werkend materiaal voorkom je dat een brand schade aan je eigendommen veroorzaakt. Daarom vinden wij het belangrijk dat deze apparatuur ieder jaar gecontroleerd wordt. We volgen hiermee de NEN 2559-richtlijn.

Er kan veel mis zijn aan blusmiddelen, waardoor je ze niet meer optimaal kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan verouderd blusstof of roestvorming. En juist bij deze apparaten is het van groot belang dat ze geen mankementen vertonen. Met een jaarlijkse keuring, die overigens door een REOB-erkend bedrijf dient te worden uitgevoerd, blijven ze goed bruikbaar. Sla je een jaartje over, dan neemt de kans op een defecte blusser verder toe. En creëer je dus een onveiligere situatie voor jou en je collega’s.

Klein verschil

Voor het geld hoef je het niet te laten. Stel, je laat je blusapparatuur tweejaarlijks in plaats van jaarlijks keuren. Dan is dat uiteindelijk per apparaat maar een paar euro goedkoper! Vooral omdat je de inhoud, poeder of schuim, eens per vijf jaar moet laten vervangen. Laat je de blussers tweejaarlijks keuren, dan betekent dit dat je de inhoud elke vier jaar moet vervangen. Twee jaar later ben je immers te laat.

Blusmiddelen op orde

Waarschijnlijk weet je precies aan welke eisen jouw blusmiddelen moeten voldoen. Maar voor de volledigheid zetten we de belangrijkste op een rij:

  • Bevestig ze op de juiste wijze, met speciale ophangbeugels.

  • Houd ze altijd vrij van obstakels.

  • Wijs de opbergplek aan met pictogrammen.

  • Plaats in je gebouw per 250 m2 één blustoestel á 6 of 9 liter sproeischuim en/of koolzuursneeuw. Brandslanghaspels tellen hierbij niet mee.

  • Plaats een CO2-blusser bij de entree naar je serverruimte of patchkast.

Met de tijd mee

Wist je trouwens dat er inmiddels een goedgekeurd blusmiddel is voor lithium-ion (Li-ion) accu’s? Lithex-AVD is ontwikkeld naar aanleiding van de toenemende elektrificatie in de mobiliteitsbranche en is verplicht voor elk bedrijf dat met lithium-lon accu’s werkt. Het middel heeft een langdurig koelend vermogen. En het pakt de batterij als het ware in, waardoor er minder chemische stoffen vrijkomen. Bovendien is het middel zo samengesteld dat er bij brand een minder grote reactie plaatsvindt in het elektrolyt van de batterij.

Meer informatie

Heb je vragen over blusmiddelen en de jaarlijkse keuring? Schroom dan niet om contact te zoeken met onze afdeling Operationeel Risicomanagement, via preventie@bovemij.nl.

Aanbevolen artikelen

Bovemij Garagepolis: De slimme keuze in een dynamisch 2025 
Introductie Stellantis Autoverzekering bij Eurorepar Car Service dankzij nieuwe samenwerking met Bovemij
Kerstversiering in je showroom of werkplaats? Zo houd je het veilig!

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.