De zomervakantie staat weer voor de deur, een periode waarin veel Nederlanders er traditiegetrouw op uit trekken. Ga jij met je auto naar het buitenland? Vergeet dan je groene kaart, ofwel internationaal verzekeringsbewijs (IVB) niet. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden over het IVB voor je op een rij. Wist je trouwens dat je als klant van Bovemij heel eenvoudig zelf je IVB kunt downloaden via mijnOndernemersportaal? En niet alleen voor je auto, maar ook voor je caravan, aanhanger of trailer!
Wat is een IVB precies?
Met een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) kun je aantonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Wanneer de verzekering eindigt, vervalt ook de WA-dekking en daarmee de geldigheid van het IVB. Het IVB wordt door de verzekeraar afgegeven op papier of digitaal. Op het IVB vind je de volgende informatie:
Het IVB-nummer. Dit nummer vind je op je IVB bij '4. Landcode/Code verzekeraar/nummer'. Je hebt het nodig als je een schadeformulier moet invullen. Op het schadeformulier wordt het ook wel 'Groene kaart nr.' genoemd.
Het kenteken van het verzekerde motorrijtuig.
De geldigheid van de verzekering (periode).
Het dekkingsgebied (landen) én de landen waar geen dekking is (doorgestreept).
Vaak staat op het IVB ook informatie over hulpverlening en belangrijke telefoonnummers die je in geval van nood kunt bellen.
Hoe kom ik aan een IVB?
Heb je een handelsvoorraadverzekering bij ons? Dan kun je heel eenvoudig een IVB aanvragen op mijnOndernemersportaal (menu GPS of Wagenparken onder Verzekeringen).
Heb je een leaseauto, verhuurauto, lesauto en/of privéauto bij ons verzekerd? Dan krijg je automatisch het IVB toegestuurd bij een aanmelding en prolongatie.
Moet het IVB op groen papier geprint zijn?
Bij Bovemij versturen we je het IVB per e-mail, dus digitaal en op wit papier. Op verzoek kunnen we het IVB ook altijd per post toesturen, dan ontvang je het IVB standaard op wit papier. Wil je het IVB op groen papier ontvangen dan kun je dit wel speciaal aanvragen. Maar wanneer heb je een digitale IVB nodig en wanneer moet die geprint zijn?
Landen die zijn aangesloten bij het ‘groene kaarten gebied’ accepteren altijd een IVB. Deze landen werken samen, maar per land is het verschillend of je het IVB fysiek of digitaal bij je moet hebben.
In veel landen is een fysieke IVB niet meer verplicht om bij je te hebben, maar er zijn ook landen die dit wel eisen. In die landen voldoet het IVB wel aan de eisen als deze op wit papier geprint is. Het gaat hierbij om: Albanië, Azerbeidzjan, Noord-Macedonië, Marokko, Moldavië, Oekraïne, Tunesië en Turkije.
Ook zijn er een aantal landen die wel officieel nog bij het ‘groene kaarten gebied’ horen, maar geschorst zijn van deze regeling. Daar is het IVB dus niet (meer) geldig. Als Bovemij bieden wij in deze landen geen dekking. Het gaat hierbij om: Iran, Rusland en Wit-Rusland.
Je hoeft het IVB dus niet meer in alle landen bij te hebben. Wanneer je gecontroleerd wordt en je het IVB niet bij hebt, ontvang je echter geen boete. Ook word je niet verplicht om dan een grensverzekering af te sluiten. Waarom het toch belangrijk is om je IVB mee te nemen? Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval in het buitenland, is het hebben van fysieke verzekeringsgegevens altijd een stuk praktischer. Om het jezelf in het buitenland makkelijker te maken, is het meenemen van je IVB zeker handig.
Heb ik een apart IVB nodig voor mijn caravan, vouwwagen of andere aanhanger?
Dit hangt af van het gewicht van de aanhanger.
Is je caravan, vouwwagen of andere aanhanger lichter dan 750 kg en heeft deze geen eigen kenteken?
Dan staat de aanhanger genoteerd op het IVB van de auto. Met deze groene kaart geeft je autoverzekeraar dan aan dat je caravan WA verzekerd is in de landen die op het IVB staan. De schade die je een ander toebrengt met je caravan wordt dan verhaald op je autoverzekering.
Is je caravan, vouwwagen of andere aanhanger zwaarder dan 750 kg en heeft deze een eigen kenteken?
Dan heb je hier in Nederland en de meeste andere Europese landen geen apart IVB voor nodig. Duitsland, Polen en Spanje vormen hierop een uitzondering; in deze landen moet je wel een tweede IVB voor je caravan bij je hebben. Dit is ook het geval als je naar een bestemming op weg bent en door een van deze landen rijdt. Dit IVB kun je aanvragen bij je autoverzekeraar, niet bij je caravanverzekeraar.
Wist je trouwens dat je als klant van Bovemij heel eenvoudig zelf je IVB kunt downloaden via mijnOndernemersportaal?
In welke landen is een IVB verplicht?
Binnen de EU is het niet verplicht om een IVB bij je te hebben. Je hebt bij schade voldoende aan het Europees Schadeformulier, je polisnummer en eventueel het alarmnummer. Deze gegevens staan overzichtelijk in het IVB.
Waarom dan toch het advies van veel organisaties om het IVB ook binnen de EU mee te nemen?
Nog lang niet iedereen is er aan gewend dat het kunnen tonen van het IVB binnen de EU niet meer verplicht is. Het meenemen van het IVB kan dan discussie voorkomen als er onderweg iets gebeurt. Dus geen paniek als je hem vergeet, het niet bij je hebben van het IVB is niet strafbaar en er zal in de meeste gevallen ook niet om worden gevraagd.
Buiten de EU is het in de volgende landen verplicht een IVB te kunnen tonen bij een grenscontrole of schade:
Albanië
Azerbeidzjan
Bosnië en Herzegovina
Marokko
Moldavië
Montenegro
Oekraïne
Republiek Noord-Macedonië
Servië
Tunesië
Turkije
Als je het IVB in deze landen niet bij je hebt, kan justitie de conclusie trekken dat je auto niet verzekerd is, waarmee je het risico loopt op een boete.
Hoe lang is het IVB geldig?
Het IVB heeft een geldigheid van 13 maanden.
Overigens mag je onder de voorwaarden van de personenautoverzekering nooit langer dan zes maanden aaneengesloten in het buitenland verblijven. Verblijf je langer in het buitenland? Dan ben je verplicht om in het land van je verblijf een verzekering af te sluiten.