Transitievergoeding betaald? Vraag dan compensatie aan!

Om de economie op gang te houden in coronatijd heeft de overheid diverse regelingen in het leven geroepen. Je zou bijna vergeten dat er ook vóór corona al interessante regelingen waren. Je kunt bijvoorbeeld compensatie aanvragen als je een transitievergoeding betaald hebt aan een werknemer bij een einde van de arbeidsovereenkomst na langdurige arbeidsongeschiktheid. 

Als een werknemer minimaal twee jaar lang arbeidsongeschikt is, kun je als werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid na toestemming van het UWV. Ook kan de arbeidsovereenkomst om die reden worden ontbonden door de kantonrechter. Of misschien eindigt de (tijdelijke) arbeidsovereenkomst wel van rechtswege tijdens de arbeidsongeschiktheid van je werknemer.

In al die gevallen heeft je (voormalig) werknemer recht op een transitievergoeding. Daarnaast kun je ook met je werknemer een beëindigingsovereenkomst sluiten vanwege de langdurige arbeidsongeschiktheid en met je werknemer afspreken dat er een vergoeding wordt betaald.

Voor of na 1 april 2020

Heb je ergens tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 een (transitie)vergoeding betaald aan een werknemer van wie de arbeidsovereenkomst is beëindigd vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid of van wie de tijdelijke arbeidsovereenkomst van rechtswege is geëindigd tijdens die arbeidsongeschiktheid? Dan kun je hiervoor compensatie aanvragen. Doe dit wel uiterlijk 30 september 2020, anders ben je te laat. Heb je ná 1 april 2020 een transitievergoeding betaald? Dan heb je tot zes maanden na die betaling de tijd om compensatie aan te vragen bij het UWV.

De voorwaarden

Bij zo’n aanvraag gelden de volgende voorwaarden:

  • De arbeidsovereenkomst is (gedeeltelijk) beëindigd vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid na de ommekomst van de periode van het opzegverbod tijdens ziekte (van twee jaar) of de tijdelijke arbeidsovereenkomst is van rechtswege geëindigd;

  • De werknemer was bij het eindigen van het dienstverband nog ziek.

  • De werkgever heeft de transitievergoeding reeds aan de werknemer betaald.

Meer informatie

Wil je meer weten over deze regeling? Kijk dan op de website van het UWV. Daarnaast schreven we eerder blogs over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en bedrijfseconomisch ontslag.

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.