Stappenplan voor het maken van een Risico Inventarisatie- en Evaluatie

Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) brengt alle mogelijke gevaren op de werkvloer in kaart. Dit gaat verder dan alleen fysieke risico’s; ook psychosociale risico’s, zoals werkdruk en stress, worden hierin meegenomen. De RI&E identificeert deze risico’s en stelt maatregelen voor om ze te beperken of te voorkomen. Heb je personeel in dienst? Dan ben je wettelijk verplicht een RI&E op te stellen. Maar hoe pak je dat aan? Wij helpen je graag op weg met een stappenplan!

Maak de risico-inventarisatie samen met je personeel

Bedrijven met personeel zijn verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen. Deze medewerker zorgt voor de naleving en uitvoering van veiligheidsmaatregelen. Hoewel het opstellen van de RI&E officieel tot de taken van de preventiemedewerker behoort, is het verstandig om ook andere medewerkers hierbij te betrekken.

Werknemers hebben vaak goed zicht op de mogelijke risico’s op de werkvloer. Door hen actief bij de risico-inventarisatie te betrekken, krijg je niet alleen een beter beeld van de risico’s, maar creëer je ook meer draagvlak. Medewerkers begrijpen dan beter waarom bepaalde veiligheidsregels of procedures noodzakelijk zijn.

Het stappenplan

  1. Inventarisatie
    Maak een inventarisatie van de gevaren en risico's op de werkvloer. Je kunt hierbij een onderscheid maken tussen de volgende risicovormen:

    - Ergonomisch: lichamelijke belasting en inspanning.
    - Veiligheid: potentiële gevaren bij de uitvoering van het werk.
    - Omgeving: gevaren uit de omgeving zoals in de werkplaats.
    - Psychosociaal: mentale en emotionele belasting van de werknemers.

  2. Evaluatie
    Achterhaal per risico de oorzaak. Het is van belang om goed door te vragen, omdat het niet altijd direct zichtbaar is wat de onderliggende oorzaak van een risico is. Ook zal niet elk risico een even groot schade effect hebben. Je kunt de onderstaande vier vragen gebruiken om daar een goed beeld van te krijgen.

    - Hoe groot is de kans dat het zich voordoet
    - Hoeveel medewerkers lopen er gevaar
    - Wat is de potentiële schade voor je bedrijf
    - Wat is de potentiële gevolgschade voor je mensen

  3. Plan van aanpak.
    In de evaluatie heb je per risico de oorzaken achterhaald en bepaald wat de potentiële kans en schade is voor personeel en bedrijfsvoering. In het plan van aanpak bepaal je welke acties je gaat ondernemen om risico's te beperken. Probeer symptoombestrijding te voorkomen en duurzame oplossingen te bedenken voor de (onderliggende) oorzaken van potentiële gevaren. Je kunt het volgende format hanteren bij het opstellen van maatregelen:


    - Wie is verantwoordelijk voor de implementatie van de oplossing?
    - Hoe ga je het risico beperken of oplossen? Hierbij kun je praktische maatregelen, maar ook organisatorische maatregelen meenemen.
    - Wanneer moet de maatregel geïmplementeerd zijn?
    - Hoe ga je controleren of de maatregel succesvol ingevoerd is?

  4. Toetsing
    Bij minder dan 25 medewerkers is een toetsing niet verplicht, maar wanneer je meer dan 25 medewerkers in dienst hebt (inclusief uitzendkrachten en stagiaires) dan is een formele toetsing door een arbodeskundigen verplicht.

Met een heldere en volledige risico-inventarisatie in handen, weten jij en je preventiemedewerker precies welke gevaren er op de werkvloer spelen en welke maatregelen nodig zijn. Zo kunnen jullie gericht actie te ondernemen. Het is verstandig om regelmatig, maar in ieder geval jaarlijks het plan van aanpak te bekijken en de voortgang te beoordelen.

Zo vind je jouw branche RI&E

Er zijn verschillende organisaties die kunnen helpen bij het maken van branche specifieke RI&E. Hieronder kun je zien bij welke organisatie je terecht kunt voor jouw branche RI&E.

  • CAO Motorvoertuigenbedrijf en tweewielerbedrijf. Je kunt terecht bij het OOMT.
  • CAO Carrosseriebedrijf. Je kunt terecht bij Human Capital Care
  • CAO Tankstations & Wasbedrijven. Je kunt terecht bij het SFTW

Hulp nodig bij het maken van een RI&E? 

Kom je er even niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van de juiste specialisten en hulpmiddelen. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 024 751 21 25 of e-mailadres verzuim@bovemij.nl

Meer over Inkomen & Zorg

Of het nu om kort of lang verzuim gaat: een zieke medewerker kost geld. Wil je weten hoe je verder kunt bouwen aan een gezond en effectief arbobeleid? Download dan ook ons whitepaper: Aan de slag met ziekteverzuim

Aanbevolen artikelen

Introductie Stellantis Autoverzekering bij Eurorepar Car Service dankzij nieuwe samenwerking met Bovemij
Kerstversiering in je showroom of werkplaats? Zo houd je het veilig!
Bovemij en Bosch Car Service zetten de volgende stap in de samenwerking.

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.