Heeft jouw bedrijf personeel? Dan ben je vanuit de Arbowet verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen. Wanneer je geen preventiemedewerker hebt dan kan de Arbeidsinspectie je hiervoor waarschuwen of zelfs beboeten.
In dit artikel lees je hoe een goede preventiemedewerker veiligheidsrisico's beperkt en zichtbaar bijdraagt aan een veiligere werkplek met minder ziekteverzuim.
Wat is een preventiemedewerker?
Een preventiemedewerker speelt een sleutelrol in het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van je personeel. Deze persoon waarborgt ook de verplichtingen van het bedrijf op het gebied van Arbowetgeving en andere veiligheidswetgeving. In een bedrijf met minder dan 25 werknemers mag de ondernemer deze rol eventueel zelf vervullen.
Voor een preventiemedewerker is het belangrijk om de juiste kennis te hebben van (Arbo) regelgeving en de risico’s binnen je organisatie. Hij of zij moet als schakel tussen personeel, bedrijfsarts en bedrijf over uitstekende sociale vaardigheden beschikken.
Het takenpakket van de preventiemedewerker is dan ook omvangrijk en gevarieerd. Als werkgever ben je verantwoordelijk om de preventiemedewerker voldoende gelegenheid te bieden om opleidingen te volgen. Zo garandeer je dat je preventiemedewerker beschikt over de nodige deskundigheid voor het uitvoeren van zijn/haar taken.
Wat zijn de taken van een preventiemedewerker?
- De preventiemedewerker zorgt voor de uitvoering van de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en ziet erop toe dat het bijbehorende stappenplan wordt uitgevoerd.
- De preventiemedewerker is het aanspreekpunt voor het personeel op het gebied van veiligheid.
- De preventiemedewerker verzorgt trainingen en voorlichting aan (nieuwe) medewerkers. Zoals de omgang met gevaarlijke stoffen en gebruik van de juiste beschermingsmiddelen.
- Een preventiemedewerker werkt samen met de bedrijfsarts over bijvoorbeeld preventieve maatregelen met betrekking tot verzuimvermindering.
- Bij eventuele ongevallen zal de preventiemedewerker helpen bij een juiste registratie van het incident en bij eventueel onderzoek.
- De preventiemedewerker is de vraagbaak voor ondernemer en personeel op gebied van Arbozaken.
- Samen met de ondernemer of directie kan een preventiemedewerker beleid vormgeven om tot een veiligere en gezondere werkplek te komen.
Waarom is een preventiemedewerker zo belangrijk?
Een veilige en gezonde werkplek resulteert in beter gemotiveerde medewerkers en een lager ziekteverzuim. Met kennis van zowel de regelgeving als de praktijksituatie is de preventiemedewerker in de ideale positie om problemen op te sporen en oplossingen aan te dragen.
De preventiemedewerker geeft continu voorlichting en draagt daarmee bij aan de bewustwording van het personeel. Daarnaast controleert de preventiemedewerker op naleving van de wettelijke verplichtingen omtrent veiligheid. Hierdoor heeft deze persoon een directe impact op de veiligheid en het welzijn van het personeel binnen de organisatie.
Hoe stel je een preventiemedewerker aan?
Bij het kiezen van een preventiemedewerker is het belangrijk om kritisch te bepalen welke werknemer het meest geschikt is voor deze verantwoordelijkheid. Volgens de Arbowet moet de keuze voor een preventiemedewerker in samenspraak met het personeel plaatsvinden. Dit kan in direct overleg met je personeel of via een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Wij raden aan om de geselecteerde persoon of personen een training te laten volgen. Dit kan via het OOMT.
Meer weten over preventie en verzuim?
De preventiemedewerker is cruciaal bij het waarborgen van het welzijn van je personeel. Leer wat je nog meer kunt doen op gebied van preventie en verzuim in ons whitepaper.