Hier moet je aan denken bij het maken van een goede Risico-inventarisatie

Als werkgever in de automotive zie je dat je medewerkers al snel worden geconfronteerd met risico's, zoals het werken met zware machines, gevaarlijke stoffen en lichamelijke belasting. Je wilt goed voor je medewerkers zorgen, maar hoe kun je de veiligheid en het welzijn van je medewerkers nu goed waarborgen?

Dat kan met een Risico Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E). In deel één van dit tweedelige artikel over het maken van een RI&E, lees je over de verschillende typen risico's die je kunt onderscheiden in je risicoanalyse.

Heb je personeel? Dan is de RI&E verplicht

Wanneer je personeel in dienst hebt, ben je volgens de Arbowet verplicht om een RI&E, inclusief een plan van aanpak, op te stellen. De Arbeidsinspectie houdt hier toezicht op. Ontbreekt de RI&E, dan kun je een boete krijgen van de Arbeidsinspectie.

Wat is een (RI&E) Risico Inventarisatie- en Evaluatie?

Een RI&E is een inventarisatie van alle risico's op de werkvloer. Dit omvat niet alleen fysieke risico's, maar ook de psychosociale risico's die je werknemers kunnen ervaren. Nadat de risico's in kaart zijn gebracht bepaal je wat de gevolgen zijn voor je bedrijf en mensen. Vervolgens kun je preventieve maatregelen en acties formuleren in een plan van aanpak. Dit alles met het doel om de werkplek zo veilig mogelijk te maken.

Herken de verschillende risicovormen

Wanneer je een RI&E opstelt begin je met het maken van een risicoanalyse, maar welk type risico's kun je hierin beschrijven? In je analyse kun je onderscheid maken tussen de volgende risicogroepen:

Ergonomische risco's
Lichamelijke belasting en inspanning tijdens het werk:

  • Langdurig aannemen van een ongemakkelijke werkhouding.
  • Het tillen van zware onderdelen.

Veiligheidsrisico's
Risico's tijdens de directe uitvoering van het werk:

  • Risico op verwonding door machines.
  • Blootstelling aan chemische stoffen.
  • Werken met hoogspanning.

Omgevingsrisico's
Omgevingsrisico's zoals de werkplaats en het terrein:

  • Geluidsoverlast.
  • Dieselmotoremissie.
  • (Slechte) opslag van gevaarlijke stoffen.

Psychosociale risico's
Mentale en emotionele belasting door werk gerelateerde factoren:

  • Stress door werkdruk
  • (Slechte) onderlinge sfeer tussen collega's
  • Zorgen over toekomstperspectief

Aan de hand van deze risicogroepen kun je gericht op zoek naar risico's voor je analyse. Maak de risicoanalyse samen met je personeel. Zij zullen mogelijk risico's herkennen die jij over het hoofd ziet.

In deel twee van deze serie nemen we je mee door het stappenplan voor het uitvoeren van een volledige Risico-inventarisatie en -Evaluatie, zodat je direct aan de slag kunt om je werkvloer veiliger te maken.

Leer wat je nog meer kunt doen

Wil je weten hoe je naast het opstellen van een Risico-inventarisatie en -Evaluatie verder kunt bouwen aan een gezond en effectief arbobeleid? Download dan ons whitepaper over Aan de slag met ziekteverzuim.

Aanbevolen artikelen

Ons meest complete ontzorgingspakket op het gebied van verzuim & zorg
5 misvattingen over Voorraadfinanciering 
Stappenplan voor het maken van een Risico Inventarisatie- en Evaluatie

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.