Laat je zonnepanelen reinigen (en stel vooraf deze 4 vragen)

Heb je zonnepanelen op je dak? Vergeet ze niet te laten reinigen - liefst jaarlijks. Want door de vuile laag wekken ze minder energie op. Het is beter om niet zelf aan het schrobben te slaan, anders beschadig je misschien jouw kostbare installatie. Kies dus voor een gespecialiseerd bedrijf om het varkentje te wassen.

Veel mensen denken dat regen de viezigheid wel van je zonnepanelen spoelt. Dat is helemaal niet waar, zeggen experts. Daarom is het slim om je energie-opwekkers jaarlijks goed te laten reinigen. En goed nieuws: de lente is hiervoor het moment. Want in de zonnige maanden wekken je panelen wel 75% van je jaarlijkse energieopbrengst op.

Kaf versus koren

Nogmaals, ga niet zelf met een schrobber het dak op. Voor je het weet maak je meer stuk dan schoon. Let wel op bij het kiezen van een schoonmaakbedrijf. Want niet elk bedrijf heeft zo veel verstand van zonnepanelen als ze beweren. Hoe scheid je het kaf van het koren? Stel het bedrijf deze vragen:

1. Gebruiken jullie kraanwater of osmosewater?

Hopelijk zegt de schoonmaker alleen met osmosewater te werken. In tegenstelling tot kraanwater bevat dit namelijk geen kalk of mineralen. Hierdoor blijven er geen vlekken achter na de schoonmaakbeurt en worden de panelen niet aangetast. Kortom, je panelen worden extra schoon.

2. Lopen jullie op de panelen?

Is het antwoord ‘ja’? Dan is dat een absolute rode vlag. Je panelen kunnen namelijk scheuren of breken als er iemand op loopt. Naast dat de cellen dan niet meer werken, kan zo’n breuk ook kortsluiting veroorzaken. En dat leidt weer geregeld tot brand.

3. Gebruiken jullie een hogedrukreiniger?

Ga zeker niet in zee met een bedrijf dat een hogedrukreiniger gebruikt. De waterdruk kan het glas en de kabels van je panelen namelijk beschadigen. Let er ook op dat ze zacht materiaal gebruiken, dus geen schuursponsjes of krabbers.

4. Gebruiken jullie een uitschuifbare wisser of reinigingsrobot?

Reinigingsrobots en uitschuifbare wissers zijn ideaal voor moeilijk bereikbare panelen. Met dit gereedschap hoeft de schoonmaker niet eens dicht bij jouw installatie te komen, en is de kans op beschadigingen dus minimaal.

Tip voor goede timing

Geeft het bedrijf op al deze vragen het goede antwoord? Maak dan gerust een afspraak. Nog een tip: spreek af in de ochtend of avond. Op die momenten schijnt de zon minder hard. Zeker in de zomermaanden is dat een goed idee, want dan kunnen ze panelen wel zeventig graden worden!

Wil je meer weten over het schoonmaken van je zonnepanelen? Neem dan contact op met onze risicodeskundigen via preventie@bovemij.nl.

Zonnepanelen op je bedrijfspand: wat komt daarbij kijken?

Wist je dat we in Nederland in 2020 maar liefst 50 procent meer zonnestroom produceerden dan in het jaar ervoor? Dat komt doordat steeds meer mensen gaan voor zonne-energie. Overweeg je ook om zonnepanelen te nemen? Lees dan zeker eens onze whitepaper over zonnepanelen, want er zijn wel wat need to knows en nice to knows!

Aanbevolen artikelen

Gezond en vitaal het nieuwe jaar in met de Verzuimnavigator
Bovemij Garagepolis: De slimme keuze in een dynamisch 2025 
Introductie Stellantis Autoverzekering bij Eurorepar Car Service dankzij nieuwe samenwerking met Bovemij

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.