Modern, eigentijds én buitengewoon handig als de zon schijnt. Een zonnerooster vormt een fraaie en praktische afwerking van je gevel. Let wel op als je deze buitenlamel al jaren hebt hangen. De metalen draagconstructie gaat namelijk niet eeuwig mee. In het ergste geval breekt de boel af, met alle gevolgen van dien. Dit komt vooral voor bij constructies die twintig jaar of ouder zijn.
Dat je draagconstructie het begeeft, kan komen door metaalmoeheid. Dat betekent dat het metaal is vervormd doordat er teveel druk op heeft gestaan. Bijvoorbeeld als er een pak sneeuw op heeft gelegen. Ook slijtage als corrosie, waarbij het metaal wordt aangetast door bijvoorbeeld water, kan ervoor zorgen dat je zonnerooster niet meer zo stevig hangt. Net als fouten in de constructie. Een hevige sneeuwbui of storm kan dan de druppel zijn.
Uiteraard wil je dit alles voorkomen! Niet alleen omdat je jouw werknemers volgens de Arbowet veilig wil laten werken, maar ook omdat je jouw klanten en voorbijgangers wil beschermen. En omdat je jouw gevel graag heel houdt en geen negatieve media-aandacht wil, natuurlijk. Daarom is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen.
Even checken
Dat je zonnerooster naar beneden komt, is simpel te voorkomen door periodiek te checken of hij door metaalmoeheid speling heeft. Doe dit vooral vaak wanneer je zonnerooster op het zuidwesten staat, want aan die kant staat hij relatief vaak onder druk.
En corrosie ontdek je door delen van je zonnerooster periodiek steekproefsgewijs te demonteren, waardoor de draagconstructie beter zichtbaar is. We adviseren daarom om hem eens per vijf jaar mee te nemen in het onderhoudsplan van het pand. Zo weet je zeker dat het wel snor zit met de stevigheid!
Vragen?
Wil je meer weten over hoe je ervoor zorgt dat je zonneroosters blijven hangen? Neem dan contact op met onze risicodeskundigen via preventie@bovemij.nl.