Ziekteverzuim blijft groeiend probleem

Je medewerker meldt zich ziek. Vervelend voor je medewerker én voor jou. Schrale troost: je bent niet de enige die regelmatig een ziekmelding krijgt. En het komt steeds vaker voor, want ook in 2022 is het verzuim in de mobiliteitsbranche gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

Laten we beginnen bij het begin: wat is verzuim precies? Het betekent simpelweg dat een werknemer zich afmeldt wegens ziekte. Kort verzuim duurt meestal een paar dagen en is het gevolg van bijvoorbeeld een griepje. Is een werknemer langer dan zes weken ziek? Dan spreken we van langdurig verzuim. In dat geval komt er een bedrijfsarts aan te pas.   

Vaker en langer uit de running 

De ziekteverzuimcijfers blijven stijgen. Ook binnen de mobiliteitsbranche is het verzuim gestegen. Gemiddeld zaten werknemers in 2022 ruim 5 procent van hun werkdagen thuis door ziekte. In 2021 was dit nog zo’n 4 procent. Vooral het korte verzuim is toegenomen. Krijg je een ziekmelding van een oudere werknemer? Dan duurt het vaak langer voor iemand weer volledig aan de slag kan. Een 55+’er zat afgelopen jaar gemiddeld 44 dagen ziek thuis, terwijl iemand van 35 na ruim drie weken weer aan het werk ging. Gelukkig is de gemiddelde verzuimduur van 55+’ers iets afgenomen in vergelijking met eerdere jaren. 

Stressfactoren 

Werkstress is nog altijd beroepsziekte nummer één. Van stress tot overspannenheid of burn-out: ook in de mobiliteitsbranche waren psychische klachten goed voor ruim een kwart van het aantal verzuimgevallen in 2022. Hoewel dat percentage iets is gedaald in vergelijking met 2021, blijft het slim om oog te houden voor mentale problemen op de werkvloer.   

Wist je dat psychisch verzuim vooral te maken heeft met psychosociale arbeidsbelasting (PSA)? Hieronder vallen alle factoren die stress kunnen veroorzaken op het werk, zoals agressie, geweld, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk. Ongewenst gedrag kan werknemers letterlijk ziek maken. Als werkgevers ben je volgens de Arbowet verplicht om beleid te voeren waarmee je PSA voorkomt of beperkt.    

Lichamelijke klachten 

Verzuim kan natuurlijk ook ontstaan door lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld na een ongeluk op het werk of in de vrije tijd. Ook te veel fysieke arbeidsbelasting op de werkvloer kan lichamelijke klachten veroorzaken. Denk aan te vaak dezelfde handelingen doen, zware spullen tillen of werken in een ergonomisch verkeerde houding. In totaal hebben 424.000 werknemers in Nederland daardoor een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup.  

Verzuim is dus een groeiend probleem en dat zien we terug in het financiële plaatje. Een zieke werknemer kost jou als werkgever zo’n 250 euro per dag. Dat komt doordat je als werkgever niet alleen het loon doorbetaalt, maar mogelijk ook minder omzet draait door afwezigheid van de medewerker of een vervanger moet betalen.  

Tel daarbij op dat je als werkgever bij verzuim twee jaar lang loonkosten van je zieke werknemer moeten doorbetalen en maar liefst twaalf jaar lang (deels) verantwoordelijk bent voor een zieke medewerker (als deze medewerker een WGA-uitkering ontvangt). Bepaald geen gek idee dus om meer aandacht te besteden aan het welzijn van personeel, om zo verzuim te voorkomen. 

Voorkom hoge kosten 

Of het nu om kort of lang verzuim gaat: een zieke medewerker kost geld. Hoe langer het ziekteverzuim duurt, hoe hoger die kosten. Je moet namelijk zijn of haar loon doorbetalen én hebt een vervanger nodig. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Wil je ook hoge kosten voorkomen? Met de Ziekteverzuimverzekering dek je de kosten van loondoorbetaling van maximaal twee jaar voor elke zieke medewerker. Bovendien is onze ziekteverzuimverzekering perfect afgestemd op de branche en hij sluit naadloos aan op de cao.  

Lees meer over de Ziekteverzuimverzekering

Aanbevolen artikelen

Bovemij Garagepolis: De slimme keuze in een dynamisch 2025 
Introductie Stellantis Autoverzekering bij Eurorepar Car Service dankzij nieuwe samenwerking met Bovemij
Kerstversiering in je showroom of werkplaats? Zo houd je het veilig!

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.