Hoe effectief is jouw sluitronde? 

De werkdag zit er weer op! Tijd om naar huis te gaan, maar niet voordat je de dagelijkse sluitronde hebt uitgevoerd. Waar let jij allemaal op bij de sluitronde en registreer jij eventuele opvallendheden? In dit artikel duiken we in de dagelijkse sluitronde en hoe deze bijdraagt aan een veiligere werkplek. 

Waarom een sluitronde?

De sluitronde heeft als doel het om de (brand)veiligheid te waarborgen en daarnaast het bedrijfspand correct af te sluiten. Tijdens de sluitronde wordt gecontroleerd of alle veiligheidsmaatregelen zijn nageleefd. Het zorgt ervoor dat het bedrijfspand veilig wordt afgesloten en helpt risico’s op brand, inbraak en andere schade te minimaliseren. De sluitronde is onderdeel van de zogenaamde organisatorische maatregelen binnen de bedrijfsvoering. 

De sluitronde zou de volgende aandachtspunten kunnen bevatten: 

Brandveiligheid: 

  • Zijn alle elektrische apparaten (zoals acculaders en compressoren) en machines uitgeschakeld of in veilige stand geplaatst? 
  • Zijn alle brandgevaarlijke stoffen correct opgeslagen? 
  • Zijn nooduitgangen en vluchtroutes vrij van obstakels? 
  • Zijn branddeuren gesloten en niet geblokkeerd? 
  • Werkt de buitenverlichting en brandmeldinstallaties? 
  • Zijn prullenbakken en afvalcontainers gecontroleerd op smeulend afval? 
  • Zijn prullenbakken en afvalcontainers leeg of (af)gesloten? 
  • Staan afvalcontainers binnen of op minimaal 10 meter afstand van de gevel op eigen buitenterrein? 
  • Zijn alle resten van las- en slijpwerkzaamheden opgeruimd en is er minimaal 1 uur vóór het einde van de werkdag niet meer gelast of geslepen?

Waarom niet lassen of slijpen vlak voor sluitingstijd?
Gloeiend slijpsel of lasvonken kunnen wegeschieten en worden niet altijd opgemerkt, maar kunnen wel, na verloop van tijd, andere materialen laten ontbranden. Daarom raden wij aan om minstens 1 uur vóór het einde van de werkdag niet meer te lassen en slijpen.

Beveiliging: 

  • Zijn alle ramen en deuren gesloten en correct vergrendeld? 
  • Is het alarmsysteem ingeschakeld en functioneren camera’s of andere beveiligingssystemen? 
  • Zijn alle acties met betrekking tot het particulier beveiligingsbedrijf (PAC) uitgevoerd? 
  • Zijn hekwerken en toegangspoorten goed afgesloten? 
  • Zijn waardevolle spullen opgeborgen of beveiligd? 
  • Is er niemand meer in het pand aanwezig? Let ook op insluipers en controleer het parkeerdek, kantoren, toiletten en opslagruimtes. 
  • Is alle onnodige verlichting uitgeschakeld? 

Zijn de afspraken omtrent de Sper/ Bloktijden duidelijk?
Maak duidelijke afspraken met je Particulier beveiligingsbedrijf (PAC). Zo voorkom je onnodige alarmmeldingen, waardoor het risico op misverstanden of vertragingen in de reactie van de PAC wordt verkleind.

Registratie en opvolging

Alle controlepunten kunnen op een checklist worden afgevinkt. Eventuele onvolkomenheden kunnen worden genoteerd op een registratieformulier, zodat er altijd een logboek is van afwijkingen. Urgente zaken worden direct opgevolgd, terwijl minder dringende punten de volgende werkdag kunnen worden aangepakt. 

Je kunt ook gebruik maken van digitale formulieren en checklists. Je kan hiervoor zelf iets maken in een spreadsheet of formulieren app, maar er zijn verschillende aanbieders die hier oplossingen voor bieden die werken op mobiel of tablet. 

Wat kun je nog meer doen

De bovenstaande checklist voor brandveiligheid en beveiliging bevat de meest voorkomende controlepunten. Elk bedrijf is uniek en deze lijst is mogelijk niet allesomvattend voor jouw bedrijf. Jouw eigen sluitronde checklist evalueren? Doe dat bijvoorbeeld samen een risicodeskundige.

Wil je meer weten over hoe je een veilige werkplek kunt bevorderen en brand kunt voorkomen? Bekijk dan onze kennisbank preventie

 

Aanbevolen artikelen

Bovemij Group verbetert resultaat door beleggingsopbrengsten en rendementsmaatregelen
Waarschuwing: Diefstal van auto-onderdelen op buitenterreinen neemt toe
Hernieuwde samenwerking: Bovemij en ABC Automotive versterken autobedrijven met de Top Autoverzekering 

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.