Voorkom schade door bevroren leidingen: onze beste tips

Elke winter is het opnieuw raak. Als het kwik onder nul zakt, kunnen waterleidingen kapotvriezen. Dat zorgt voor fikse schade. In woonhuizen, maar zeker ook kantoren en werkplaatsen. Dit verschijnsel komt ieder jaar opnieuw voor. Zeker als mensen zuiniger gaan stoken. Hoe kun je voorkomen dat jij deze winter schade oploopt door bevroren leidingen? Lees hier onze beste tips. 

De winter is eindelijk aangebroken. Heel gezellig, dat poedersneeuwlaagje op de daken. Maar het is ook een teken dat je op je leidingen moet letten. Liefst begin je daarmee nog vóórdat het begint te vriezen. Vorstschade voorkomen staat of valt met een goede voorbereiding. En die voorbereiding is echt geen overbodige luxe. Vooral bij plotseling optredende vorst komt er veel schade voor. Maar ook bij langdurige matige vorst kunnen de leidingen bevriezen.  

Dat kan tot flink wat kosten en ongemak leiden. En vaak ligt je bedrijf er ook een tijdje uit. Je showroom moet bijvoorbeeld dicht terwijl de schade hersteld wordt. Personeel kan de werkplaats tijdelijk niet gebruiken en kantoormedewerkers moeten thuis de warmte opzoeken. Wat weer voor vertraging in je bedrijf zorgt. 

Barstens koud 

Hoe ontstaat deze schade? Het water in de leidingen verandert in ijs. Door het uitzetten van het ijs wordt de druk in de waterleidingen te groot, waardoor deze kunnen barsten. Als dit gebeurt, heb je met schade te maken. Dit komt vooral voor bij plotselinge vriestemperaturen van -5°C of lager, maar gebeurt ook als het langere tijd een beetje vriest. En we kunnen van tevoren natuurlijk niet voorspellen hoe de winter gaat lopen. Investeren in preventie is dus altijd een goed idee. 

Hoe beperk je de kans op bevroren waterleidingen? 

Gelukkig kun je zelf een hoop doen om te voorkomen dat het zover komt. Volgend jaar, maar ook nu nog. Hieronder vind je onze beste tips. 

  • Je panden goed isoleren. Dit is de basis van vorstschadepreventie. Als je kantoor, showroom of werkplaats niet goed geïsoleerd is, kunnen deze ruimtes erg koud worden wanneer niemand ze gebruikt. Ijsvorming ligt dan op de loer. Ook voor de alsmaar stijgende energierekening is extra isolatie geen gek idee.

  • Warmte is de aartsvijand van ijs. Controleer de instelling van de thermostaat in de verwarmde ruimtes en stel deze nooit lager in dan 12°C. Ook niet als je bedrijf een week dichtgaat voor de feestdagen.

  • Tap leidingen op vorstgevoelige plaatsen, zoals buitenkranen, op tijd af.

  • Pas isolatiemateriaal toe rondom watermeters, kranen en leidingen die zich in onverwarmde ruimtes bevinden. Buitenleidingen kun je het beste bedekken met waterproof isolatie. Want als isolatiemateriaal nat wordt, kan het je leidingen niet meer beschermen.

  • Probeer leidingen zo veel mogelijk tochtvrij te houden.

  • Ook binnenin het gebouw kun je het beste isolatiemateriaal om leidingen heen brengen. Denk aan buisisolatie, die je ook bij je cv-ketel gebruikt. Vooral bij werkplaatsen, opslagruimtes of andere plekken met hoge plafonds trekt de warmte snel naar boven. De buizen kunnen daar erg koud worden.

  • Als je een ruimte niet of lastig kan verwarmen, is een elektrisch warmtelint bij buizen of brandslanghaspels een slimme oplossing.

  • Zorg ervoor dat je verwarmingsketel ieder jaar wordt onderhouden. Plan deze afspraak ook op tijd in! Of ga een onderhoudscontract aan. In de wintermaanden hebben de meeste onderhoudsbedrijven het namelijk erg druk. Voordat je het weet, kom je op een wachtlijst terecht. Niet handig als er een paar dagen later al ijspegels van je dak bungelen. Als je verwarmingsketel en -installatie goed zijn onderhouden, is de kans klein dat de boel  er midden in de winter ermee ophoudt. En jij ineens met bevroren leidingen kom te zitten.

      Meer weten? 

      Wil je meer weten over hoe je schade kunt voorkomen door bevroren leidingen? Neem dan contact op met onze risicodeskundigen via preventie@bovemij.nl

      Aanbevolen artikelen

      Ons meest complete ontzorgingspakket op het gebied van verzuim & zorg
      5 misvattingen over Voorraadfinanciering 
      Stappenplan voor het maken van een Risico Inventarisatie- en Evaluatie

       

      Heb je een vraag?
      Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.