Vijf tips om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te bevorderen

Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip. In de kern draait het om het geluk, de vitaliteit en de ontwikkeling van je medewerkers. Met als doel dat zij hun hele arbeidsleven lang een rol hebben die bij hen past, zowel bij een huidige werkgever als bij toekomstige werkgevers. Medewerkers die langdurig inzetbaar blijven, kunnen goed omgaan met aanpassingen in hun takenpakket en met ontwikkelingen in hun vakgebied en organisatie. Niet voor niets is talentontwikkeling een belangrijk thema binnen duurzame inzetbaarheid.  

In dit artikel delen we vijf tips om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te bevorderen.

Tip 1: Zet in op ontwikkeling 

Een leven lang leren houdt de kennis en competenties van je medewerkers up-to-date en zorgt er ook voor dat ze zich gewaardeerd voelen. De productiviteit zal stijgen doordat er efficiënter gewerkt wordt. Daarnaast kunnen ervaren medewerkers juist jongere medewerkers zaken leren om zo afwisselend werk te blijven houden. Hierdoor kan het verzuim dalen. 

Ga bijvoorbeeld in gesprek met je medewerker over knelpunten en ontwikkelingsmogelijkheden. Of organiseer een workshop voor je team, zoals die van OOMT. Behoefte aan extra coaching? Maak dan gebruik van de BOVAG/OOMT-loopbaancoaches, die jou en jouw personeel hierin kunnen begeleiden.  

Tip 2: Zorg voor gezonde stimulansen 

Een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid is gezondheid. Iemand die gezond leeft en lekker in zijn vel zit, is minder vaak ziek en is vaak ook zorgvuldiger en productiever in z’n werk. Dat geldt ook voor jouw werknemers. 

Als werkgever kun je hierin je steentje bijdragen. En dat kan al heel laagdrempelig. Zorg bijvoorbeeld voor een fruitmand of andere gezonde snacks. En laat medewerkers voldoende en op tijd bewegen, door bijvoorbeeld lunchwandelingen te organiseren.  

Tip 3: Geef medewerkers een APK  

Wil je medewerkers handvatten geven voor een gezond en fit leven, dan zijn er diverse checks en onderzoeken die hierbij kunnen helpen. Vaak vergoedt de zorgverzekeraar van jouw medewerker een deel van de kosten. Bij zo’n check kunnen je medewerkers hun gesteldheid en leefgewoonten onder de loep laten nemen. Om vervolgens persoonlijk advies te krijgen voor een gezonder leven.  

Preventief medisch onderzoek (PMO) 

Wil je naast werkgerelateerde risico’s (die je in een verplichte PAGO onder de loep neemt) ook algemene lichamelijke en mentale gezondheid van werknemers meenemen? Overweeg dan een Preventief Medisch Onderzoek. Dat bestaat uit vragenlijsten over leefstijl, voeding, bewegen, stress en slaapgedrag. Daarnaast voert je werknemer een aantal thuistesten uit, zoals bloedafname via een vingerprik. De uitslag is anoniem en wordt alleen met de werknemer zelf gedeeld. De rapportage geeft aan hoe het met de gezondheid van je personeel gesteld is en biedt aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. Een PMO bevat ook het verplichte arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). Die hoef je dan dus niet meer apart af te nemen. 
Bied je de BOVAG Zorgpolis aan en is je werknemer daar verzekerd, dan krijgt je de kosten van een PMO volledig of deels vergoed.  

Tip 4: Boost de betrokkenheid  

Werknemers voelen zich waardevoller als ze merken dat hun werk zinvol is en ze ervaren dan ook meer werkplezier. Laat medewerkers daarom hun eigen verantwoordelijkheid nemen en vraag ze om mee te denken in het verbeteren van de werkzaamheden. Zet bijvoorbeeld een ideeënbus neer en bespreek suggesties in een werkoverleg. Neem jouw medewerkers ook mee in je toekomstvisie van het bedrijf. Betrokken werkgevers met betrokken werknemers zijn gezondere organisaties. 

Tip 5: Blijf in gesprek 

Net als ieder ander mens voelen je medewerkers zich graag gezien en gehoord. Zorg er dus voor dat je met iedereen goed contact houdt. Dat kan heel simpel met een wekelijks gesprek. Bespreek niet alleen werkgerelateerde zaken, maar ook onderwerpen die wellicht in iemands privéleven spelen. Of over de balans tussen werk en privé. Luister goed en wees flexibel: pas bijvoorbeeld de werkzaamheden aan als iemand aangeeft dat het allemaal even niet lukt. 

Aanbevolen artikelen

Ons meest complete ontzorgingspakket op het gebied van verzuim & zorg
5 misvattingen over Voorraadfinanciering 
Stappenplan voor het maken van een Risico Inventarisatie- en Evaluatie

 

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.