Een simpel verzoek tot betaling kan ervoor zorgen dat je niet meer bij je computer en bestanden kan

Stel, je ontvangt een mail van een lokale sportvereniging met het verzoek de sponsorbijdrage te voldoen. In de bijlage van de mail zit een factuur. Vreemd, want je sponsort deze sportvereniging helemaal niet. Je klikt op de bijlage om te kijken wat er precies op de factuur staat. Wanneer je de bijlage hebt geopend en op de link hebt geklikt, wordt je computer vergrendeld en kan je niet meer bij jouw bestanden.

Je ziet dan alleen een pop-up waarin staat dat je computer is geblokkeerd zijn en dat je pas weer toegang krijgt tot je computer en bestanden als je een bedrag betaalt in Bitcoins.

Dit kan grote gevolgen hebben. Je bedrijf kan op dan zelfs grotendeels stil komen te liggen. Je weet niet welke klanten langskomen, je kunt geen betalingen verrichten, je hebt geen toegang tot je administratie en klantgegevens. Daarnaast is het mogelijk dat anderen toegang hebben tot klantgegevens die in je computer staan. Vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kan je verplicht worden  om dit datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Betaling van de gevraagde bitcoins is geen garantie dat je weer toegang krijgt tot jouw computer en bestanden, of dat op korte termijn de gegevens niet opnieuw worden geblokkeerd. Cybercriminelen blijven toegang hebben tot jouw computer. Met een back-up kan het mogelijk zijn om toegang tot eerder opgeslagen bestanden te krijgen, maar dit is niet altijd mogelijk. Soms blijkt je back up namelijk niet bruikbaar omdat deze al besmet is.

Laat je niet verrassen: bescherm je bedrijf!

Helaas zijn veel ondernemers al slachtoffer geworden van deze vorm van cybercrime en wordt  ransomware genoemd: kwaadaardige software die je hele computersysteem of bepaalde bestanden op je computer versleutelt. Na betaling van een geldbedrag, vaak in bitcoins, aan de cybercriminelen, hoop je weer toegang te krijgen tot je eigen data. Naast ransomeware kan je als ondernemer ook te maken krijgen met andere vormen van cybercriminaliteit. 

Cyberverzekering

Bovemij werkt samen met aanbieders van verschillende cyberverzekeringen. Wil je de risico’s voor jouw bedrijf inventariseren en je verzekeren tegen het risico op cybercrime? Neem dan contact op met je accountmanager of accountteam; deze gaat op zoek naar een passende oplossing voor jouw bedrijf. Of vul het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Meer weten over cybercrime?

Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime. Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.

Aanbevolen artikelen

Bovemij Garagepolis: De slimme keuze in een dynamisch 2025 
Introductie Stellantis Autoverzekering bij Eurorepar Car Service dankzij nieuwe samenwerking met Bovemij
Kerstversiering in je showroom of werkplaats? Zo houd je het veilig!

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.