Dak verhuren voor zonnepanelen? Dit moet je weten

‘Mag ik je dak huren?’ Het klinkt als een gekke vraag, maar ontwikkelaars van zonneparken stellen hem vaak aan ondernemers met een eigen pand. Hun doel? Jouw dak gebruiken voor hun panelen. Het klink aanlokkelijk, want je draagt zo bij aan een beter milieu én je houdt er wat aan over. Maar blijf wel alert: maak de juiste afspraken met de huurder en zorg dat je aan de verzekeringsvoorwaarden voldoet, zodat je zeker weet dat je verzekerd blijft. 

Als je een eigen bedrijfspand hebt, worden zaken die eraan zijn bevestigd volgens de wet onderdeel van het pand. Zoals zonnepaneelinstallaties. Daarmee zijn ze dus ook jouw eigendom. Ontwikkelaars van zonneparken ondervangen dit met het opstalrecht. Ze voorkomen hiermee dat de installatie onderdeel wordt van je pand en er blijven er ook juridisch gezien dus eigenaar van.   

De juiste vragen stellen 

Het klinkt als een waterdichte constructie, maar de aanleg van een zonnepaneelinstallatie op je dak kan invloed hebben op de verzekeringen die met je pand te maken hebben. Denk hierbij aan een brandverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. En het verzekeren van de spullen in het gebouw, natuurlijk.  

Met alleen het opstalrecht is het nog niet duidelijk wie aansprakelijk is bij schade door of aan de zonnepaneleninstallatie. Zorg er in elk geval voor dat jullie in de overeenkomst zonneklaar antwoord geven op deze vragen:  

  • Wie is verantwoordelijk als de installatie schade veroorzaakt aan (de inhoud van) het gebouw of het gebouw van de buren?

  • Wie is verantwoordelijk als de installatie een brand in of op het gebouw veroorzaakt?

  • Wie is verantwoordelijk als een brand in het gebouw schade veroorzaakt aan de installatie? 

Controleer je dak vooraf 

Laat voor het installeren van de zonnepanelen ook altijd de draagcapaciteit van het dak berekenen. Kan het dak de extra last aan? Is het gewicht netjes over het hele dak verdeeld? Is het onderhoud van het dak op orde en is normaal onderhoud van het onderliggende dak mogelijk? Zo weet je vooraf dat jouw dak in orde is.  

Daarnaast adviseren wij om met een partij in zee te gaan die zich houdt aan de Gedragscode Zon op grote daken. En zorg er in elk geval voor dat de huurder een SCIOS Scope 12-keuring en een daarbij horende onderhoudscyclus laat doen door een gecertificeerd bedrijf!   

Meer informatie

Wil je meer weten of ons mee laten kijken? Neem dan contact op met je accountmanager. 

Aanbevolen artikelen

Ons meest complete ontzorgingspakket op het gebied van verzuim & zorg
5 misvattingen over Voorraadfinanciering 
Stappenplan voor het maken van een Risico Inventarisatie- en Evaluatie

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.