‘Cybercriminaliteit? Dat overkomt mij niet’

Valt bij jou niets te halen? Heb je niets te verbergen? Dat denk je maar. En veel ondernemers met jou. Tot het noodlot toeslaat. Want dan ben je als ondernemer meer tijd kwijt om je bedrijf weer als normaal te laten draaien dan het helpen van je klanten.

Cybercriminaliteit vormt de grootste dreiging voor ondernemers. Toch staat bewapening tegen cybercriminaliteit bij lang niet alle bedrijven hoog op de agenda.

Niks waardevols?

Een veelgehoord excuus van ondernemers is: bij mij valt toch niets te halen. Een bijzonder groot misverstand, stelt Esther Landman, propositiemarketeer bij Bovemij. ‘Bij ieder bedrijf valt iets te halen.  Ze zijn vaak geïnteresseerd in iets wat ieder bedrijf heeft: data van klanten, leveranciers maar zeker ook van je eigen personeel.’ En wat te denken van andere bedrijfsgegevens zoals je financiële administratie.

Problemen met flinke gevolgen

Daar moet iets aan gedaan worden, vindt Esther. ‘Als ondernemer is het sowieso zaak om je  je administratie op orde te hebben, maar met kapers op de kust is het belang daarvan nog groter. Om meerdere redenen. Is er een datalek, dan komen gedupeerden – terecht – bij jou verhaal halen. Daarnaast kan je t van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens een boete krijgen.

Nergens aankloppen

Ondernemers die dachten veilig te zijn maar toch geraakt worden, weten vaak niet goed wat ze met de situatie aan moeten, legt Esther uit. ‘Veel van hen denken dat ze aan een ICT-leverancier voldoende hebben. Maar die levert hen vaak alleen software en kan niet helpen als er sprake is van cybercrime. Dan moeten ondernemers regelmatig zélf het probleem oplossen, waardoor ze minder tijd hebben voor hun gebruikelijke werkzaamheden.’

Een van hen is Gerard Spoor. Ook hij dacht alles goed geregeld te hebben, maar werd slachtoffer van een datahack. Dit kostte hem naast een hoop geld ook flink wat tijd. Meteen na deze hack hevelde hij alle bedrijfsbestanden over naar de Cloud en zorgde hij voor een dagelijkse back-up.

Wat te doen?

Behalve het goed op orde hebben van je gegevens en de bescherming daarvan, kun je nog meer doen, vertelt Esther. ‘Er bestaan scans die inzicht geven in hoe veilig je bedrijf nu is. Zodra je weet hoe je ervoor staat, kun je vervolgstappen nemen. Je bent nooit volledig beschermd tegen cybercriminaliteit, maar je kunt de gevaren wel beperken. Ook kun je bepaalde risico's verzekeren.

Bovemij werkt samen met aanbieders van verschillende cyberverzekeringen. Wil je de risico’s voor jouw bedrijf inventariseren en je verzekeren tegen het risico op cybercrime? Neem dan contact op met je accountmanager of accountteam; deze gaat op zoek naar een passende oplossing voor jouw bedrijf. Of vul het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Meer weten over cybercrime?

Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime. Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.

Aanbevolen artikelen

Bovemij Garagepolis: De slimme keuze in een dynamisch 2025 
Introductie Stellantis Autoverzekering bij Eurorepar Car Service dankzij nieuwe samenwerking met Bovemij
Kerstversiering in je showroom of werkplaats? Zo houd je het veilig!

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.