Hoewel brexit inmiddels een feit is, zijn de praktische gevolgen ervan nog niet direct zichtbaar. Heb je nu bijvoorbeeld verplicht je groene kaart nodig als verzekeringsbewijs wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk of Noord-Ierland gaat?
Bureaus van verzekeraars van veel Europese landen hebben afspraken met elkaar gemaakt over de groene kaart, het internationale verzekeringsbewijs. Het originele document moet je uiteraard wel in je bezit hebben, maar hoef je in die landen niet verplicht bij je te hebben. Deze afspraken zijn vooral bedoeld om makkelijk reizen tussen landen mogelijk te maken. Tot voor kort deden het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland hier bijna vanzelfsprekend aan mee.
Hoe zat het ook weer?
Kom je in een land dat niet meedoet aan de Europese afspraken? Dan moet je – aan de grens – je groene kaart kunnen tonen. Anders kom je het land niet in. Dat is bijvoorbeeld het geval in Marokko, Rusland en Turkije. Andersom komen ook voertuigen uit die landen zonder geldig verzekeringsbewijs de Europese zone niet in.
En na de brexit?
Maar wat gaat er gebeuren nu het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland officieel niet meer bij Europa horen? Tot 31 december 2020 geldt er in ieder geval een overgangsperiode. Dat wil zeggen dat er tot dat moment niets verandert aan lopende overeenkomsten en wetten.
Naar alle waarschijnlijkheid sluiten het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland na die datum aan bij de groep landen waar de groene kaart niet verplicht is. Ook zij zijn immers gebaat bij relatief gemakkelijk reizen van en naar Europa. Toch is zowel voor nu als ná de overgangsperiode het advies: neem voor de zekerheid altijd je groene kaart mee.
Meer informatie
Wil je weten in welke landen je verplicht de groene kaart bij je moet hebben? Of heb je een andere vraag over de groene kaart: bekijk dan onze antwoorden op de meest gestelde vragen over de groene kaart.