Productieve, gezonde en gemotiveerde medewerkers zijn goud waard voor je bedrijf. En je wilt natuurlijk ook dat zij lang inzetbaar blijven. Juist daarom is een goed arbobeleid zo belangrijk. Bovendien ben je bij wet verplicht om er een te hebben. In dit artikel praten we je bij over de belangrijkste onderdelen van een goed arbobeleid.
Arbo staat voor arbeidsomstandigheden. Het arbobeleid is dan ook bedoeld om gezondheidsrisico’s te beperken, ziekteverzuim te verlagen en de re-integratie op de werkvloer te bevorderen. Onder meer door medewerkers zo gezond en gelukkig mogelijk te houden, en door rekening te houden met hun (persoonlijke) omstandigheden.
Belangrijkste onderdelen
Voor het invullen van je arbobeleid is de arbocatalogus een goede richtingaanwijzer. Let er in elk geval op dat je ruim aandacht geeft aan de onderstaande onderdelen en instrumenten. Weet je niet precies wat ze inhouden? Geen probleem, achter de onderstaande linkjes geven we een uitleg van de belangrijkste termen.
Positieve effecten
Een goed arbobeleid leidt dus tot een gezonde en veilige werkplek. Daarnaast heeft het nog andere positieve effecten. Wist je bijvoorbeeld dat werknemers veel productiever zijn als zij zich veilig voelen en comfortabel kunnen werken? Bovendien zijn ze bij een goed arbobeleid ook meer gemotiveerd, waardoor ze langer en met meer toewijding bij je blijven werken. Tel uit je winst!
Of het nu om kort of lang verzuim gaat: een zieke medewerker kost geld. Hoe langer het ziekteverzuim duurt, hoe meer. Je moet namelijk zijn of haar loon doorbetalen én hebt een vervanger nodig. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Met de Ziekteverzuimverzekering voorkom je hoge kosten.
Aanbevolen artikelen