Als medewerkers ziek zijn, is dat geen pretje. Voor hen niet, maar ook niet voor jou als werkgever. Gemiddeld kost een zieke werknemer je namelijk 250 euro per dag. Ziekteverzuim terugdringen is daarom heel waardevol. Wij helpen je op weg.
Om het ziekteverzuim binnen je bedrijf structureel te verlagen, heb je een duidelijk verzuimbeleid nodig. Dat betekent onder meer dat je aandacht moet hebben voor preventieve maatregelen om verzuim te voorkomen. Met een verzuimprotocol kun je daarnaast van tevoren duidelijke afspraken maken over de spelregels die gelden bij ziekte. Met registratie van verzuim en goede begeleiding bij re-integratie, houd je ook nog eens extra grip. Een arbodienst of bedrijfsarts kan je bij dat laatste heel goed helpen. Is je verzuimbeleid op orde? Dan kun je aan de slag met deze vijf tips:
1. Maak verzuim bespreekbaar
Luisteren is heel belangrijk: iedereen vindt het prettig als de ander oprecht geïnteresseerd in ze is. En als je met elkaar in gesprek blijft, is het ook makkelijker om in gesprek te gaan over verzuim. Zeker als iemand vaker ziek is en daardoor niet kan werken. Misschien blijkt uit het gesprek dat jij als werkgever iets kunt veranderen waardoor je werknemer beter in zijn of haar vel komt te zitten. Daar kun je dan meteen iets aan doen.
2. Zorg dat je personeel zich kan blijven ontwikkelen
Een hoger opleidingsbudget kan leiden tot een lager ziekteverzuim, blijkt uit het Ken- en Stuurgetallenonderzoek voor HRM van adviesbureau Berenschot. Dat heeft onder meer te maken met waardering. Het doet mensen goed als ze zichzelf kunnen blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door een opleiding te volgen. Ook een loopbaancoach kan je medewerkers verder helpen, bijvoorbeeld via OOMT. Voor bepaalde loopbaancoachtrajecten bestaan er subsidies.
3. Herken de signalen van ziekteverzuim
Verzuim komt niet als een verrassing als je tijdig de signalen herkent. Bijvoorbeeld van werkstress, een van de meest voorkomende oorzaken van ziekteverzuim. Concentratieproblemen, slaapproblemen of prikkelbaarheid kunnen tekenen zijn van (beginnende) werkstress. Deze herken je sneller als je regelmatig in gesprek gaat met je medewerkers.
4. Zorg voor een gezonde en veilige werkplek
Een gezonde en veilige werkplek verkleint de kans op verzuim. In je Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) staat omschreven hoe je dat doet. Houd daarom het plan van aanpak van je RI&E up-to-date. En heb je nog geen preventiemedewerker? Stel die dan zo snel mogelijk aan. Officieel is dit namelijk al verplicht sinds 2017, maar in de praktijk heeft lang niet iedereen een preventiemedewerker in dienst. Heb je minder dan 25 man personeel? Dan mag jij als werkgever zelf de preventiemedewerker zijn.
5. Schakel een arbodienst en/of bedrijfsarts in
Een arbodienst of bedrijfsarts is er niet alleen voor verzuim, maar ook voor advies en preventie. Ook bij partners als OOMT en Innovam kun je heel goed terecht voor advies en preventie.
Of het nu om kort of lang verzuim gaat: een zieke medewerker kost geld. Hoe langer het ziekteverzuim duurt, hoe meer. Je moet namelijk zijn of haar loon doorbetalen én hebt een vervanger nodig. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Met de Ziekteverzuimverzekering voorkom je hoge kosten.