Als het niet goed gaat met je werknemer, dan is het nodig om in te grijpen. Maar daarvoor moet je wel weten wat de signalen van aankomend verzuim zijn. We geven je een paar belangrijke handvatten.
Allereerst: verzuim is vaak het gevolg van verschillende factoren. Dat zijn de privésituatie, de werkomstandigheden en de werksfeer. Zo kan het zijn dat je werknemer stress krijgt door een moeilijke thuissituatie. Werkomstandigheden kunnen hem parten spelen bij te moeilijk of te saai werk. En is er onvrede op de werkvloer of zijn er andere dingen die de sfeer verpesten? Dan kan ook dat een nadelige rol spelen.
Wil je een ster worden in het herkennen van verzuim, dan is betrokkenheid erg belangrijk. Dit gaat verder dan een praatje bij de koffiemachine. Plan eens in de zoveel tijd – bijvoorbeeld wekelijks – gesprekken in waarin je medewerkers vraagt hoe het gaat. Hier kun je veel signalen uit ophalen. Denk bijvoorbeeld aan:
Je medewerker zegt fysieke of psychische klachten te hebben
Dit soort klachten hoeft niet direct te leiden tot verzuim, maar het is wel handig om een vinger aan de pols te houden als iemand hierover klaagt. Weet ook welke klachten bij welk ziektebeeld horen.
Zo zijn klachten over regelmatige hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, buikpijn, hartkloppingen en benauwdheid voorbodes van een burn-out. Pas eventueel de werksituatie van de medewerker aan op de klachten – ook als de werkzaamheden niet de oorzaak zijn van de problemen.
Je medewerker benoemt problemen in het privéleven
Dit signaal ligt in het verlengde van klagen over psychische problemen. Want een zieke partner, een scheiding of zelfs een problematische verbouwing kunnen veel stress opleveren. Op het privéleven van je medewerkers heb jij als werkgever geen invloed, maar je kunt ook hier natuurlijk wel zoeken naar manieren om te helpen.
Je medewerker vertelt dat het niet goed gaat met een collega
Het is niet makkelijk om iedereen goed in de gaten te houden. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Jouw werknemers zijn namelijk ook jouw ogen en oren. Vertellen ze je dat ze zich zorgen maken over een collega? Of benoemen ze dat iemand zich anders gedraagt dan normaal? Dan is dit een rode vlag en reden om eens in gesprek te gaan.
Ga er overigens niet vanuit dat je collega’s uit zichzelf met dit soort verhalen komen. Vraag hen daarom regelmatig naar hoe zij vinden dat het gaat binnen het team.
Je medewerker ziet er vermoeid en verwaarloosd uit, is minder vrolijk en heeft vaker problemen met klanten of collega’s
Wanneer iemand er onverzorgd uitziet, kan dit erop wijzen dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit. Hetzelfde geldt wanneer iemand chagrijnig reageert of niet goed meer overweg kan met klanten en collega’s. En komt een medewerker ineens vaker te laat of vergeet hij afspraken? Dan is dat ook een punt om op te letten.
Of het nu om kort of lang verzuim gaat: een zieke medewerker kost geld. Hoe langer het ziekteverzuim duurt, hoe meer. Je moet namelijk zijn of haar loon doorbetalen én hebt een vervanger nodig. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Met de Ziekteverzuimverzekering voorkom je hoge kosten.