Bij gesprekken met werkgevers krijgen we regelmatig de vraag wat de arbodienst allemaal doet. Hier geven we je graag meer inzicht in aan de hand van het fictieve autobedrijf van ondernemer Jacob. Hij ontdekt hij al snel de waarde van zijn arbodienstverlening wanneer één van zijn medewerkers langdurig ziek wordt.
Eerste signalen van verzuim
Jacob is eigenaar van een autobedrijf met drie werknemers. Hij heeft een hecht team en merkt snel als er iets verandert. Zo valt het hem op dat Erik, een van zijn monteurs, zich de laatste tijd anders gedraagt. Hij lijkt minder energiek, is vaker afwezig en reageert kortaf. Jacob weet niet precies wat er aan de hand is, maar hij kent Erik goed genoeg om te weten dat hij zijn problemen liever zelf oplost.
In overleg met de Bovemij Werkgeversdesk wordt Jacob doorverwezen naar de Verzuimnavigator. Via de arbodienst kan hij hulp krijgen bij het vinden van passende preventieve diensten, van stoppen met roken tot hulp bij geldproblemen. Maar omdat Jacob niet weet wat er aan de hand is met Erik, besluit bij om voor nu geen actie te ondernemen.
Ziekmelding en de eerste weken
Een paar weken later meldt Erik zich ziek. Jacob doet de ziekmelding via het portaal bij de aangesloten arbodienst. Dat is alles wat voor nu nodig is en dankzij de salariskoppeling wordt de loondoorbetaling automatisch verrekend met de verzekeraar. Dat scheelt Jacob tijd en zorgen, want met een monteur minder moet hij zelf extra de handen uit de mouwen steken.
Langdurig verzuim en dossier
Na zes weken realiseert Jacob zich pas echt hoe groot de impact is, niet alleen op Erik, maar ook op zijn bedrijf. Volgens de Arbowet is hij nu verplicht een dossier bij te houden en een Plan van aanpak op te stellen. Maar hoe doe je dat als ondernemer zonder HR-afdeling? Gelukkig krijgt hij ondersteuning van de arbodienst. Samen stellen ze een plan op dat voldoet aan de eisen en waarmee Jacob eventuele boetes voorkomt.
Re-integratie
Het lijkt erop dat Erik voorlopig niet terug kan keren naar de werkplaats en de bedrijfsarts stelt een tweede spoor re-integratie voor. Er wordt nu gezocht naar een passende functie buiten het bedrijf. Jacob begrijpt dat dit nodig is, maar maakt zich zorgen over de kosten. Hij vraagt de Werkgeversdesk om advies en hoort tot zijn opluchting dat zijn verzuim-ontzorgverzekering de re-integratiekosten á €2.500 volledig dekt.
Erik wil eigenlijk niet weg bij Jacob en zijn collega’s. Uiteindelijk blijkt dat er binnen de garage toch mogelijkheden zijn om Erik terug te laten keren. Met ondersteuning van de arbodienst keert Erik langzaam maar zeker weer terug in het bedrijf.
Zichtbaar rendement
Een jaar later kijkt Jacob terug op een uitdagende periode. Dankzij de begeleiding van de arbodienst heeft hij niet alleen de juiste stappen gezet voor zijn bedrijf en een loonsanctie voorkomen, maar heeft Erik ook de kans gekregen om op een verantwoorde manier terug te keren.
Een arbodienstverlener kan veel meer dan alleen ondersteunen bij langdurige ziekte. Denk aan hulp bij preventie, begeleiding bij kortdurend verzuim en advies over de wet- en regelgeving rondom personeel.
Aansluiting arbodienstverlener is wettelijk verplicht
Je bepaalt zelf welk serviceniveau je kiest. Met een basiscontract voldoe je aan de minimale wettelijke verplichtingen, maar betaal je extra voor aanvullende diensten. Kies je voor een full-service contract, dan zijn deze extra kosten en diensten vaak al inbegrepen.
Meer informatie over arbodienstverlening.
Vragen?
Heb jij een vraag over dienstverlening bij verzuim en weet je niet precies waar je terecht kunt? Neem contact op met de Bovemij Werkgeversdesk.