Wanneer heb jij voor het laatst een kijkje op je dak genomen? Volgens risicodeskundige Hugo Dekhuyzen is dat belangrijker dan je zou denken. Ieder jaar opnieuw krijgen bedrijfspanden te maken met waterschade en zelfs dakinstortingen. Maar gelukkig is er genoeg wat je eraan kan doen. Hugo deelt een paar belangrijke tips.
Uit het oog, uit het hart. En dat geldt zeker voor de daken van veel bedrijven. Een belangrijk onderdeel van je pand, maar ook makkelijk uit het oog te verliezen. Aan de slag in de werkplaats, in de showroom of achter je bureau heb je hier geen zicht op. Als er iets niet pluis is, kom je daar vaak pas achter als het te laat is.
Wie niet op tijd actie onderneemt, kan te maken krijgen met daklekkages en zelfs instortingen. En extreem weer, zoals hevige regenval, komt steeds vaker voor. Juist daarom is het belangrijk om een beetje extra liefde aan je dak te geven. Periodiek én op een paar cruciale momenten. Want voordat je het weet, kom je met waterschade of ander ongemak te zitten.
Druppelende systeemplafonds
Hugo Dekhuyzen ziet het regelmatig gebeuren. “Laatst was er een bedrijf waar het afvoersysteem van het dak was losgeschoten”, vertelt Hugo. “Het water uit dat afvoersysteem kwam op een verdiepingsvloer terecht. Door de systeemplafonds heen, op de computers en alle andere spullen in het kantoor. Dat moest allemaal vervangen worden. Heb je een parketvloer liggen? Dan moet die er ook uit.”
Hoe zit het met de regelgeving?
Natuurlijk is er regelgeving die deze problemen helpt voorkomen. Alle gebouwen moeten qua veiligheid voldoen aan het bouwbesluit. Het bouwbesluit verwijst voor de veiligheid van dakconstructies naar de NEN 6702 en de NPR 6703.
“Maar het bouwbesluit gaat uit van een sobere veiligheidsmarge”, waarschuwt Hugo. “Met andere woorden: er moet niet te veel verkeerd gaan. Daarnaast plaatsen veel bedrijven tegenwoordig zware installaties op hun dak. Denk aan elektrische airco-units en zonnestroominstallaties. Ook wordt het gewicht van een nieuwe laag dakleer vaak onderschat, terwijl dat aardig kan oplopen. Tegelijkertijd worden weersomstandigheden er niet milder op.”
Hoe voorkom je daklekkages en -instortingen?
Wat kun je doen om problemen voorkomen? Volgens Hugo zijn dit de belangrijkste aandachtspunten.
Plaats hier een unordered list
- Laat de afmetingen en plaatsing van hemelwaterafvoeren door een deskundige controleren. Is de afvoer nog bestand tegen het klimaat van nu? In de laatste jaren is de hoeveelheid hemelwater namelijk alleen maar toegenomen.
Zorg ervoor dat je dakgoten regelmatig worden gereinigd. Hoe vaak dat moet gebeuren, ligt aan je situatie. Minimaal één keer per jaar, maar als je in een bosrijke omgeving woont, is vaker beter. Met name in de herfst en winter is het belangrijk om opgehoopte bladeren te verwijderen.
Controleer de hemelwaterafvoerleidingen op verstoppingen. “Ga één of twee keer per jaar kijken wat er op je dak gebeurt”, geeft Hugo als tip. “Bladeren, zand, begroeiing, vuurpijlen en dode vogels kunnen bijvoorbeeld voor flinke verstoppingen zorgen.”
Laat je dakbedekking periodiek controleren op beschadigingen. Bijvoorbeeld door je facilitair manager of een dakdekker. Zo spoor je scheuren in je dakbedekking op tijd op.
Helaas is het visueel inspecteren van daken geen garantie dat je dakinstortingen voorkomt. Als je zeker wil zijn dat je dak geen instortingsgevaar loopt, moet je dit laten doorrekenen door een constructeur. Zeker wanneer je van plan bent iets erop te laten plaatsen. Want constructiefouten zijn niet gedekt door je opstalverzekering. Hugo voegt toe: “Voorkom een hoop gedoe door gewoon nieuwsgierig te zijn naar wat er op je dak gebeurt.”
Meer weten?
Neem dan contact op met je accountmanager.