Praktische inzichten en tips voor de opslag van Li-ion accu's 

Elektrificatie en duurzame energiebronnen worden steeds belangrijker. Als je werkt met elektrische auto's, fietsen of andere apparatuur, heb je ongetwijfeld te maken met li-ion accu's. Hoewel deze accu's efficiënt en milieuvriendelijk zijn, brengen ze ook specifieke risico's met zich mee. Eerder hebben we je geïnformeerd over de gevaren van li-ion accu's en de bijbehorende wetgeving. In dit artikel gaan we dieper in op de PGS 37-2 richtlijn en bespreken we de maatregelen die je zelf kunt nemen om veilig met li-ion accu's om te gaan. 

Opslag binnen de drempelwaarden 

Als jouw Li-ion accu's binnen de drempelwaarden van de PGS 37-2 blijven, zijn er geen aanvullende wettelijke voorwaarden waaraan je moet voldoen. Echter zien we als verzekeraar toch veiligheidsrisico's en raden we je daarom aan specifieke maatregelen te nemen om deze risico's te beheersen. Sla daarom beschadigde of instabiele accu's altijd op in een brandveiligheidskast- of container. Wanneer de accu's daar niet in passen, dient de opslag naar een locatie buiten het pand verplaatst te worden. Voor de inpandige opslag, zoals in showrooms en werkplaatsen, stellen we geen aanvullende eisen. De PGS37-2 richtlijn kun je hier vinden.  

Brandveiligheidskasten en -containers 

Voor de veilige opslag van beschadigde en instabiele Li-ion accu's of bij opladen Li-ion accu's buiten werktijd, is het gebruik van brandveiligheidskasten verplicht. Deze moeten voldoen aan de NEN 14470-1 of NEN 6069 normen, met een minimale brandwerendheid van 90 minuten. De kasten moeten voorzien zijn van rookgasafvoer, thermische melder, en een automatische blusinstallatie. Daarnaast moeten kabels bestand zijn tegen brand en moet de thermische melder gekoppeld zijn aan een centrale meldinstallatie. Zonder deze maatregelen kan een brand alsnog escaleren, wat leidt tot meer schade, bijvoorbeeld omdat de accukast gekoeld moet worden middels bluswater. Belangrijk dus om escalatie van de brand en schade voor je bedrijf te voorkomen. 

Externe opslag van Li-ion accu's 

Voor de buitenopslag van Li-ion accu's gelden bouwkundige voorwaarden, zoals het gebruik van niet-brandbare materialen en beveiliging tegen blikseminslag. De accu's mogen niet direct op de grond geplaatst worden en je overkapping moet voldoende bescherming bieden tegen regen. Als verzekeraar hanteren we aanvullende voorwaarden voor de opslag van defecte accumodules/ accupakketten in zeecontainers, zoals beschreven in een aparte memo. 

Brandweer informeren en certificering

Het is essentieel om de brandweer te informeren over jouw hoeveelheid opgeslagen Li-ion accu's. Dit helpt bij een snelle en effectieve respons in geval van een calamiteit. Bovendien raden we aan om voldoende gecertificeerde blusmiddelen voor Li-ion accubranden in jouw pand te plaatsen. Wil je meer tips of heb je hierover nog vragen? Neem contact op met zakelijk@bovemij.nl en we helpen je graag verder. 

Aanbevolen artikelen

Bovemij Garagepolis: De slimme keuze in een dynamisch 2025 
Introductie Stellantis Autoverzekering bij Eurorepar Car Service dankzij nieuwe samenwerking met Bovemij
Kerstversiering in je showroom of werkplaats? Zo houd je het veilig!

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.