Natuurlijk bewaar je jouw voertuigsleutels veilig in een sleutelkluis. Maar wist je dat dieven het steeds vaker op zulke kluizen hebben gemunt? Gelukkig ben je hiervoor goed verzekerd als je onderstaande maatregelen neemt.
Sleutelkluizen die net uit de fabriek komen, hebben bijna allemaal dezelfde code: 0000. Jij weet dat, maar inbrekers ook. Daarom is het belangrijk dat je een eigen, unieke code gebruikt en dat er nooit een onbevoegde meekijkt als je hem intoetst. Zorg er ook voor dat je hem geregeld verandert, bijvoorbeeld als een werknemer uit dienst is getreden. Maar ook de volgende stappen zijn essentieel als je jouw sleutels wil beschermen tegen diefstal.
1. Kies een inbraakwerende kluis
Een inbraakwerende kluis is speciaal ontworpen om de inhoud te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De mate van weerstand tegen aanvallen van buitenaf staat in de zogenaamde indicatie waardeberging. Houd er bij het uitkiezen van een kluis rekening mee dat er een minimale waardenbergindicatie geldt vanuit de verzekeraar. Hoe hoger de waardebergingsindicatie, hoe beter de kluis bestand is tegen inbrekers.
Check of je sleutelkluis een Security Level 2-label heeft. Dan voldoet hij aan de voorwaarden van de NEN-EN 14 450 S2. Kluizen met het juiste label vind je onder andere in de BOVAG Ledenwinkel en op www.kluist.nl of www.garageshop.nl.
2. Zorg dat je kluis in het zicht staat van de anti-masking detector
Het is een simpele handeling: de kluis binnen het zichtveld van de anti-masking detector plaatsen. Vergeet de detector niet aan het inbraaksignaleringssysteem te koppelen! Wordt het zicht van de detector geblokkeerd, dan geeft het inbraaksignaleringssysteem een sabotagemelding en kan hij niet worden geactiveerd.
3. Veranker de kluis goed
Weegt de kluis minder dan 1.000 kilo? Zorg dan dat hij chemisch is verankerd aan de betonvloer of aan een stenen constructie. Hierdoor is het voor de inbreker een stuk lastiger om er met kluis en al vandoor te gaan. Je kunt de kluis ook bevestigen aan een stalen constructie.
4. Installeer een trildetector
Kies je ervoor om de kluis tegen de binnenplaat van een buitengevel te verankeren? Dan is het noodzakelijk om de kluis te voorzien van een trildetector. Die gaat af als de kluis of de muur trilt – bijvoorbeeld doordat iemand van buitenaf probeert in te breken door een gat in de muur te boren. Koppel de trildetector aan het inbraaksignaleringssysteem. Dan krijgt de meldkamer meteen een seintje als er iets niet pluis is.
Meer preventietips?
Of het nu gaat om inbraak, brand, fraude of cybercriminaliteit – risico’s loop je elke dag. Op onze preventiepagina lees je alles over hoe je die risico’s indamt. Zodat jij je zorgeloos kunt richten op je bedrijfsvoering.