‘Een ernstige cyberaanval’, stelde de Universiteit Maastricht eind december 2019. De onderwijsinstelling was getroffen door zogeheten gijzelsoftware, waardoor haar hele systeem platlag. De universiteit is niet de eerste en ook zeker niet de laatste organisatie die hiermee te maken krijgt. Het gevaar is niet te voorkomen, maar je kunt je er wel zo goed mogelijk tegen wapenen.
‘Uw bestanden zijn versleuteld. Als u uw bestanden wilt decoderen, moet u betalen.’ Een dergelijke boodschap verschijnt er op het computerscherm als je het slachtoffer bent van gijzelsoftware. De computer uitzetten heeft dan allang geen zin meer. Óf de bestanden zijn verloren, óf je moet flink in de buidel tasten om weer toegang te krijgen.
Veel werk
In je eentje los je zoiets niet op, denkt Esther Landman, productontwikkelaar bij Bovemij. ‘Vraag om hulp, er komt ontzettend veel bij kijken. Denk alleen al aan het direct en continu op de hoogte houden van je klanten. Wat is de status? Is er waardevolle informatie gelekt? De Universiteit Maastricht zette op 17 januari haar twintigste status-update online. En de aanval vond plaats op 23 december. Nog steeds werkt ze aan het herstel.’
Beperk je risico
Iedereen kan slachtoffer worden van gijzelsoftware. Maar net als bij andere typen inbraken kiezen de dieven hun slachtoffers zorgvuldig uit. Waar valt het meest te halen en/of waar is het makkelijk binnenkomen? ‘Maar je kunt het risico wel verkleinen’, geeft Esther aan. ‘Er bestaan scans die inzicht geven in hoe veilig je bedrijf nu is. Zodra je weet hoe je ervoor staat, kun je vervolgstappen nemen. Je bent nooit volledig beschermd tegen cybercriminaliteit, maar je kunt de gevaren wel beperken.
Ook kun je bepaalde risico's verzekeren. Bovemij werkt samen met aanbieders van verschillende cyberverzekeringen. Wil je de risico’s voor jouw bedrijf inventariseren en je verzekeren tegen het risico op cybercrime? Neem dan contact op met je accountmanager of accountteam; deze gaat op zoek naar een passende oplossing voor jouw bedrijf. Of vul het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Meer weten over cybercrime?
Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime. Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.