Anne-Marie Butcher over eerste hulp na een bedrijfsbrand

Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: een grote brand treft een deel van je bedrijfsgebouw. De materiële schade die door de brand ontstaat wordt gelukkig vergoed door de opstal- en inventarisverzekering. Maar waar veel ondernemers niet bij stilstaan, is dat er nog veel meer bij komt kijken om een bedrijf weer helemaal up and running te krijgen. Anne-Marie Butcher – Relatiebeheerder Zakelijk Bovemij – vertelt over het proces dat bedrijven doorlopen bij een stilstand of verminderde productiviteit van een bedrijf, veroorzaakt door een brand of onbereikbaarheid.

Hulp inschakelen

Wanneer een brand je bedrijfspand treft, kun je vaak alleen maar machteloos toekijken hoe de brandweer de brand onder controle probeert te krijgen. In al deze hectiek is het lastig om de situatie te overzien en de juiste vervolgstappen te nemen. Gelukkig kan Stichting Salvage hierbij een helpende hand bieden: zij spant zich namens de gezamenlijke verzekeraars in om de chaotische situatie te stabiliseren, door maatregelen te treffen om de schade te beperken en betrokken partijen te adviseren.

De eerste stappen

Nadat de eerste hectiek van de brand voorbij is, moeten er snel een aantal stappen worden gezet. Het is van belang om de schade vast te stellen en te melden bij de verzekeraar, zodat de schadeafhandeling in gang kan worden gezet. Ook hierbij kan Stichting Salvage helpen, door als adviseur of tussenpersoon op te treden. Daarnaast moet er eventueel contact worden opgenomen met de verhuurder, het energiebedrijf of de installateur. Nadat het bedrijf vervolgens is gecontroleerd op asbest, kan het opruim- en afbreekwerk beginnen. Dit eerste proces neemt een aantal weken in beslag.

En snel door?

Gedurende de tijd die nodig is voor het verder afbreken en opruimen van de schade die de brand heeft aangericht, ligt het bedrijf stil. In de tussentijd kan er wel alvast contact worden opgenomen met de gemeente, voor het verkrijgen van goedkeuring voor de heropbouw van het bedrijf. Hier maken veel ondernemers volgens Anne-Marie vaak een verkeerde inschatting. “Het verkrijgen van de juiste vergunningen is een lang proces en hier gaat de nodige wachttijd in zitten. Bovendien kan er ook bezwaar worden aangetekend door de buurt.” De bureaucratische regelingen kosten verreweg de meeste tijd om het bedrijf weer startklaar te maken: hier gaat vaak wel een half jaar tot driekwart jaar overheen.

De heropbouw

Het is voor veel ondernemers daarom vaak een grote opluchting wanneer de heropbouw van het bedrijf weer kan beginnen. Maar helaas is ook dit in de praktijk een tijdrovend proces. Er moet weer een architect ingeschakeld worden. De bouwtekeningen komen weer boven tafel en er worden verschillende afwegingen gemaakt: wordt het pand weer in originele staat teruggebouwd? Of worden er praktische aanpassingen doorgevoerd?

Back to business

Worstcasescenario komt je bedrijf compleet stil te liggen tijdens het gehele proces. Maar ook wanneer je de werkzaamheden weer gedeeltelijk op kan pakken op een andere locatie of in een ander pand, loop je veel omzet mis. Het bedrijfsimago is aangetast en je moet weer van vooraf aan beginnen. Daarnaast lopen ook de vaste lasten gewoon door en zal het personeel doorbetaald moeten worden. Al met al wijst de praktijk uit dat er vaak wel een jaar tot anderhalf nodig is om het bedrijf weer volledig te laten draaien. Anne-Marie: “Veel ondernemers weten niet goed wat er allemaal op hen afkomt na een brand. Zij hebben de indruk het bedrijf binnen een jaar wel weer draaiende te hebben. Een jaar klinkt misschien lang, maar blijkt in de praktijk vaak nog te kort.”

Bedrijfsschadeverzekering Bovemij

Gelukkig biedt de Bedrijfsschadeverzekering van Bovemij dan uitkomst. Naast een maandelijkse uitkering om de financiële schade als gevolg van bedrijfsstilstand te dekken, bieden de schade-experts van Bovemij advies tijdens het hele proces. Klanten die een bedrijfsbrand hebben meegemaakt vonden het fijn dat er met hen werd meegedacht. Lees hier het verhaal van MotoPort Rotterdam-eigenaar Jan die zijn eigen bedrijf in vlammen op zag gaan. Met dank aan een goed verzekeringspakket en de specialistische zorg van Bovemij kon hij faillissement voorkomen en weer snel aan de slag. Benieuwd of jouw bedrijfsschadeverzekering ook voldoende dekking geeft? Neem dan even contact met ons op.

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.