Acht tips om de kans op accubranden te verkleinen

Elektrische voertuigen worden steeds meer verkocht. Hoewel deze voertuigen zijn voorzien van vele veiligheidscomponenten, kan kortsluiting of hitteontwikkeling ervoor zorgen dat accu’s in brand gaan of zelfs exploderen, met grote schade aan het bedrijfspand en goederen tot gevolg.  

Een Li-ion accubrand is niet te vergelijken met andere branden. De temperatuur stijgt sneller, er is kans op een explosie, het materiaal van de Li-ion accu kan wegschieten en er komen veel giftige gassen vrij. In dit artikel delen wij 8 tips om de kans om accubranden te voorkomen. Maar voor alle tips geldt dat de veiligheid voor het personeel voorop staat: Safety First.  

  1. Een snelle detectie van brand is essentieel. Gebruik daarom optische of multi-sensor rookmelders in de ruimtes waar accu’s opgeladen worden en koppel deze aan de alarminstallatie. Mocht er iets fout gaan, dan volgt er in elk geval een melding en kan de schade beperkt worden. Het is verstandig om accu’s alleen op te laden wanneer er toezicht is en dus niet buiten openingstijden.  
  2. Gebruik bij het reviseren en (de)monteren van een accupakket altijd de werkinstructie. In de werkinstructie staat precies in welke volgorde componenten ge(de)monteerd moeten worden. Monteurs die werken aan elektrische voertuigen, moeten altijd NEN9140 (EV-VP) gecertificeerd zijn.  
  3. Bewaar accu’s altijd in de ADR-vervoersverpakking en verwijder de verpakking pas vlak voordat de accu in het voertuig geplaatst wordt.  
  4. Zorg bij het installeren van laadunits voor acculaden, voor voldoende groepen in of buiten de meterkast, en afgestemd op het vermogen van de laadunit(s). Dit geldt ook voor de kabels. Laat elektra altijd aanleggen door een erkend elektrotechnisch installateur. Wanneer de acculaders op of nabij een muur worden geïnstalleerd, let er dan op dat deze worden geplaatst tegen een onbrandbare (scheidings)wand, met een brandwerendheid van minimaal 60 minuten.  
  5. Plaats schadevoertuigen met potentieel brandgevaar de eerste 48 uur na aankomst niet in het bedrijfspand. Plaats voertuigen met een elektronische storing na werktijd buiten het bedrijfspand plaatsen (in quarantaine) op minimaal 10 meter afstand van de buitengevel. 
  6. Instabiele en/of afgekeurde Li-ion accu’s en modules (recall, defect) moeten buiten het pand worden opgeslagen. 
  7. Breng de laadtoestand (SoC, State of Charge) van alle opgeslagen Li-ion accu’s zoveel mogelijk op 30% of lager. De kans op een zelfontbranding wordt dan tot een minimum beperkt.  
  8. Doe bij het opslaan van een grote voorraad accu’s in of buiten het bedrijfspand een melding bij het bevoegd gezag zodat de brandweer zich kan voorbereiden op een eventuele calamiteit.  

        Fietsaccu in brand: dit is het beste blusmiddel 

        Een brandende accu van een elektrische fiets krijg je niet geblust met een reguliere CO2-, schuim- of poederblusser. Maar waarmee dan wel? Je leest er alles over in dit artikel.  

        Meer preventietips? 

        Of het nu gaat om inbraak, brand, fraude of cybercriminaliteit – risico’s loop je elke dag. Op onze preventiepagina lees je alles over hoe je die risico’s indamt. Zodat jij je zorgeloos kunt richten op je bedrijfsvoering. 

        Aanbevolen artikelen

        Bovemij Garagepolis: De slimme keuze in een dynamisch 2025 
        Introductie Stellantis Autoverzekering bij Eurorepar Car Service dankzij nieuwe samenwerking met Bovemij
        Kerstversiering in je showroom of werkplaats? Zo houd je het veilig!

        Heb je een vraag?
        Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.