Een proefrit die eindigt met diefstal van de auto of flinke schade. Het is de nachtmerrie van iedere autodealer. Hoe voorkom je een niet-vergoede schade of oplichting? Met deze tips laat jij je niet meer onaangenaam verrassen.
“Veel proefritten gaan op basis van goed vertrouwen”, vertelt Nienke Ottens, accountmanager bij Bovemij. “Begrijpelijk, sommige klanten ken je al jaren. Bij hen denk je al snel: het zit wel goed. Maar ook bij onbekende klanten gebeurt dit veel.” Toch is het cruciaal om de proefrit goed te regelen, onder andere met een proefritformulier. “Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent als de klant tijdens de rit bijvoorbeeld een boete krijgt, een ongeluk veroorzaakt of de auto steelt. Dit zijn mijn tips voor een probleemloze proefrit.”
1. Noteer de tijden van vertrek én terugkomst
Terwijl jij de auto klaarzet, kan de klant bijvoorbeeld het proefritformulier invullen. Die gegevens op het formulier heb jij namelijk hard nodig als er tijdens de proefrit iets misgaat. Vooral de tijden van vertrek, verwachte terugkomst én daadwerkelijke terugkomst zijn essentieel.
Want: ligt er een paar weken later een verkeersboete op de mat? Check dan of er op het tijdstip van de boete een klant achter het stuur zat. Zo ja, dan kun je de boete op deze persoon verhalen. Nog een belangrijke reden: in Nederland mag je een maand proefrijden als er geen verwachte terugkomsttijd is afgesproken.
2. Check of het rijbewijs geldig is
Bij het proefritformulier hoort een kopie van het rijbewijs. Ons advies: check altijd of het document geldig is. Dit gaat bij veel ondernemers mis. Als een klant geen geldig rijbewijs heeft en hij veroorzaakt een ongeluk, ben je niet WA-verzekerd. Ook niet als jijzelf of een van je collega’s in de auto zit.
Een rijbewijs kan ook ongeldig zijn doordat hij is vervalst. Als iemand zijn rijbewijs vervalst om een voertuig mee te krijgen, spreken we van oplichting. En oplichting wordt volgens de polisvoorwaarden niet gedekt. Je draait dus zelf voor de kosten op. Wanneer iemand met een géldig identiteitsbewijs een voertuig steelt, heet dat verduistering. En dat is wél gedekt.
Je kunt de geldigheid van het rijbewijs op verschillende manieren controleren:
Via het Document Verificatie Systeem (DVS) op de website van RDC.
Via de app Proefrit Manager van RDC.
Via RDW-direct
Gebruik bij proefritten met buitenlandse rijbewijzen altijd een tweede, geldig legitimatiebewijs (buitenlands paspoort of identiteitsbewijs).
3. Gebruik de app Proefrit Manager voor minder gedoe
Is al dat papierwerk niks voor jou? Overweeg dan de app Proefrit Manager van RDC. Hiermee verzamel je razendsnel alle benodigde gegevens: van de kopie van het rijbewijs tot de geldigheidscheck. Dat scheelt een hoop tijd en administratieve rompslomp.
Normaal gesproken moet je een kopietje maken van het rijbewijs, en daarbij het BSN-nummer afdekken vanwege de wet AVG. Nu doet de app dat. Ook kun je Proefrit Manager in veel gevallen koppelen aan je eigen CRM-systeem. Zo wordt alle data direct veilig opgeslagen.
4. Spreek een eigen risico af
Hoe kun je ervoor zorgen dat klanten voorzichtig omgaan met je voertuig? Door een eigen risico te hanteren voor schade tijdens de proefrit. Je kunt dit bedrag invullen op het proefritformulier van Bovemij. Kies bijvoorbeeld een bedrag dat gelijk is aan het bedrag van jouw eigen risico bij je verzekeraar.
5. Geef het kentekenbewijs mee
Autodealers vergeten het vaak: het kentekenbewijs van de groene platen meegeven tijdens de proefrit. Maar het is wél belangrijk, want de politie pikt de auto’s met een groene nummerplaat er zo uit op de weg. Een suffe manier om alsnog een bekeuring op te lopen, zelfs al zorgt de klant heel goed voor je auto.
6. Controleer de autosleutel
Een dief hoeft de auto niet metéén te stelen, maar kan er ook ’s nachts voor terugkomen. Zeker als hij na de proefrit stiekem een andere sleutel teruggeeft. Geef de bestuurder daarom één sleutel mee en controleer na afloop van de proefrit of je dezelfde sleutel terugkrijgt. Start even de motor.